Home

Nieuws 1096 x bekeken 1 reactie

Meer samenwerking Nederland en India in landbouw

Den Haag - Nederland en India hebben elkaar veel te bieden op het gebied van landbouw. Dat hebben staatssecretaris Henk Bleker van landbouw en de Indiase landbouwminister Pawar gezegd tijdens een ontmoeting afgelopen week.

Dat meldt het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie. De twee bewindspersonen hebben gesproken over intensivering van de samenwerking en het vergroten van investeringen van zowel Nederlandse bedrijven in India als Indiase bedrijven in Nederland in de agrosector. India en Nederland willen de gezamenlijke handel in agroproducten verdrievoudigen naar 1 miljard euro in vijf tot tien jaar.

Verder hebben Bleker en Pawar gesproken over samenwerking op het gebied van voedselzekerheid, innovatie in de zaaigoedsector, veehouderij, optimaliseren van de voedselverwerking, terugdringen van verliezen, versterking van de voedselketen en het wegnemen van markttoegangbarrières. Tijdens de ontmoeting zijn plannen ondertekend voor samenwerking op gebied van landbouwonderzoek, -kennis en -onderwijs.

India is een van de grootste producenten van landbouwproducten ter wereld, maar 30 tot 60 procent van de landbouwproducten gaat verloren. Producten blijven op het land staan omdat prijzen te laag zijn, de tussenpersonen en de markten hebben geen goede opslagcapaciteit, moderne verwerking van landbouwproducten is nog zeer beperkt beschikbaar en georganiseerde detailhandel is nog niet grootschalig actief. De Indiaase overheid heeft stimuleringsprogramma's opgezet om de voedselketen beter te organiseren. Nederland kan hier een rol van betekenis spelen met zijn sterke landbouwsector, optimale voedselketen en publiek-private samenwerking in de topsectoren agro & food en tuinbouw en uitgangsmaterialen, denkt het ministerie.

Het totale handelsvolume tussen Nederland en India is gestegen van 1,4 miljard euro in 2001 tot 5,3 miljard euro in 2011. De Nederlandse export naar India steeg in dezelfde periode van 537 miljoen euro tot 1,86 miljard euro. Het aandeel van de landbouw hierbij is nog beperkt (voor 2011 circa 350 miljoen euro import en 50 miljoen export), zo meldt het landbouwministerie.

Eén reactie

  • fa. de Graaf

    Er liggen grote kansen voor de Ned. agroindustrie in India, ruim 1 miljard mensen en een groeiende economie en India kan ook veel voor ons betekenen op productie en handelsgebied. Dirk de Graaf. Julianadorp.

Of registreer je om te kunnen reageren.