Home

Nieuws 1061 x bekeken 4 reacties

’Meer korhoenders volgen’

Nijverdal – Op de Sallandse Heuvelrug lopen sinds dinsdagavond vijf wilde, Zweedse korhoenders rond. De uitgezette vogels moeten voorkomen dat de Nederlandse populatie uitsterft.


De dieren zijn in de omgeving van Nijverdal (Overijssel) uitgezet. De beschermde vogels zijn maandagochtend gevangen. Twee ervan, een haan en een hen, zijn voorzien van een zendertje. Volgend jaar zullen er tussen de 15 en 20 Zweedse korhoenders worden uitgezet, aldus projectleider Corné Balemans van Staatsbosbeheer.
In totaal moeten er vijftig korhoenders worden uitgezet en moet zo de populatie op eigen benen komen te staan. Aangezien het baltsseizoen nog een kleine twee weken duurt, komen de Zweedse haantjes niets te laat. ”Eén liet in de auto hier naartoe al zijn baltszang horen”, aldus Balemans.
De reddingsactie is een samenwerking van Natuurmonumenten, Vogelbescherming Nederland en Staatsbosbeheer. De uitzetting is omstreden: de Faunabescherming noemde het kansloos en in strijd met internationale regels voor natuurbescherming. ”We kunnen er met alle organisaties lang over vergaderen, maar dan volgt een reddingsoperatie voor een diersoort die al is uitgestorven in ons land”, zei een woordvoerder van de Vogelbescherming,
De oorzaken van het teruglopen van de populatie de laatste jaren zijn niet geheel bekend. De uitgezette Zweedse dieren worden gevolgd. In Duitsland (Beieren) wordt sinds twee jaar gewerkt aan een soortgelijk project. Ook daar was de populatie fors teruggelopen.

Laatste reacties

 • schoenmakers1

  duidelijk bewijs dat het natuurbeleid van de natuurbeschermers niet werkt, bij ons hebben ze 30 jaar geleden als landbouwgrond verwoest om de korhoender te redden, hieruit blijkt dat het allemaal lose kreten zijn en dat ze alleen maar biezenvelden kunnen kweken

 • Sjoerd Spiekker

  Als die korhoenders met uitsterven bedreigd worden, waarom doen ze dan niets, om ze te behouden. Water naar de zee dragen heeft geen nut, toch?

 • agratax1

  Eén van de problemen van de 'heidekip' populatie blijkt volgens lokale houtvesters de Reintje te zijn. Reintje werd/wordt zwaar beschermd en zo iedereen kan weten is hij dol op heidekip en hun eitjes / kuikentjes. Hoe wil je erg kleine populatie op een zeer beperkt gebied in leven houden als je de aards vijand alle kansen geeft om zijn slag te slaan.

 • info48

  Voor Euro 90000.00 per stuk krijgt Reintje wel een héél duur maaltje denk ik.
  Het wordt tijd dat we ons eens realiseren dat we in het dichtstbevolkte land ter wereld wonen en daar passen schuwe 'stresskippen' als de korhoen al niet goed meer en zeker wanneer je hun natuurlijke vijanden ook nog beschermd of in ieder geval halfslachtig inperkt dan moet je de natuur 'de gang laten gaan' en accepteren dat ze in Nederland uitsterven.
  Euro 450000.00 schijnt deze 'grap'te kosten..... niet leuk en a-sociaal t.o.v. de kwetsbare mensen in onze maatschappij.

Of registreer je om te kunnen reageren.