Home

Nieuws 311 x bekeken

Landbouwgroepen in VS willen allesomvattende handelsdeal

Brussel – De Amerikaanse handelsvertegenwoordiger Ron Kirk vreest dat een allesomvattende handelsdeal tussen de VS en EU niet realistisch is. Het landbouwdossier lijkt moeilijk te sluiten waardoor pragmatisme uiteindelijk dwingt tot een deal op specifieke handelskwesties. Landbouwgroepen in de VS reageren zeer negatief.

Kirk zei bij een bezoek aan de London School of Economics bang te zijn dat een niet voldoende doordachte allesomvattende deal te veel banen op het spel zet juist nu dat politiek en sociaal zeer onwenselijk is. Kirk zei tevens te verwachten dat Europa’s onwelwillendheid transgene teelt te accepteren een moeilijk te nemen horde richting een overeenkomst blijft. Amerikaanse agrarische organisaties vinden in een reactie juist dat voor de VS de meeste winst te halen is op het landbouwdossier, omdat de VS in veel sectoren een lagere kostprijs kent dan zijn concurrenten in de EU.

De Europese handelscommissaris Karel De Gucht pleitte er deze week juist voor alles op alles te zetten voor een allesomvattende deal en zei dat de deal wat de EU betreft voor medio 2014 afgerond kan zijn. De deal kan volgens de Belg helpen om de noodlijdende economie in beide landen uit het slop trekken. Een verdrag op bijzondere punten heeft volgens De Gucht weinig betekenis: de handelsblokken lossen dan vermoedelijk alleen eenvoudige handelsvraagstukken op, terwijl juist de ingewikkelde kwesties veel banen en economische groei kunnen opleveren.

Hij krijgt bijval van de Duitse kanselier Angela Merkel en de Britse premier David Cameron, die beiden hebben gewezen op het belang van het sluiten van een bilaterale deal met de VS. Cameron wil dat de EU ook verder inzet op deals met andere leden van de G8, zoals Japan en Canada. De VS sloot redelijk recent verdragen met onder meer Zuid-Korea en Colombia en werkt met landen rond de Stille Oceaan aan een vrijhandelszone.

Of registreer je om te kunnen reageren.