Home

Nieuws 360 x bekeken

Koude Oorlog bloemenveilingen

Ede – Bloemenveiling Plantion spant een kort geding aan tegen het veel grotere FloraHolland.

Nadat Plantion een fusie afwees, zegde FloraHolland een 20 jaar oude samenwerking tussen de veilingen op. De samenwerkingsovereenkomst is voor het voortbestaan van Plantion als zelfstandige marktplaats echter cruciaal, aldus directeur André van Kruijssen. Volgens de samenwerkingsovereenkomst kunnen leden van de ene veiling onder voorwaarden ook met ontheffingen bij de andere partij leveren. FloraHolland weigerde in de afgelopen maanden echter soepel om te gaan met ontheffingen. De overeenkomst is officieel per 20 februari opgeheven, aldus Plantion, met inachtneming van de opzegtermijn van zes maanden. FloraHolland zelf zegt geen regels te overtreden.

Zonder de overeenkomst kiezen vrijwel alle telers voor een relatie met FloraHolland alleen, vreest Van Kruijssen. Het is een strijd van David tegen Goliath. Plantion behaalde in 2011 een omzet van 114 miljoen euro terwijl FloraHolland 4,1 miljard euro noteerde. FloraHolland is volgens Plantion een “onvermijdelijk handelsplatform.” Zonder overeenkomst schendt FloraHolland volgens Plantion het mededingingsrecht, omdat er geen keuze overblijft voor telers.

De tweestrijd gaat jaren terug. FloraHolland was in 2008 mordicus tegen de nieuwbouw van een complex in Ede. Onderzoeksbureau Berenschot gaf FloraHolland gelijk en bevool nauwere samenwerking tussen Plantion en FloraHolland aan. Toen Plantion doorzette, verkocht FloraHolland zijn 30 procent belang in de veiling. Plantion informeerde vervolgens zelf naar fusiemogelijkheden, maar wees deze toen en nu dus af.

Of registreer je om te kunnen reageren.