Home

Nieuws 4326 x bekeken 5 reacties

Kort geding eigenaar Hedwige bij ontpolderen

Nieuw-Namen - Als de ministerraad vrijdag besluit de Hedwigepolder volledig te ontpolderen, sleept grootgrondbezitter Gery de Cloedt Nederland voor de rechter. De Cloedt, eigenaar van de Zeeuwse polder, liet dat donderdag weten via zijn jurist.

Nederland hoeft volgens jurist Hans Mieras helemaal geen goedkeuring te hebben van Vlaanderen of Europa voor een natuurherstelplan. ,,Nederland is volledig vrij in haar aanpak zolang ze kan aantonen dat een alternatief ecologisch verantwoord is. Europa of Vlaanderen kan zoiets vooraf niet afdwingen.''

De Cloedt zelf zei donderdag bang te zijn dat het kabinet vrijdag in de haast om van het dossier af te zijn, besluit de hele polder onder water te zetten. Als Nederland kan aantonen dat het eerste plan van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) ecologisch verantwoord genoeg is om als compensatie voor het verdiepen van de Westerschelde te dienen, kan zelfs de hele polder nog gespaard blijven, zei Mieras.

Voor de aangekondigde geschillenprocedure door de Vlaamse minister-president Kris Peeters hoeft Nederland niet bang te zijn, zei hij verder. Internationaal verdragenrecht stelt dat een deel van een verdrag kan worden opgeschort of beëindigd als de omstandigheden zijn gewijzigd. ,,Dat er nu geen draagvlak meer is voor ontpolderen van de Hedwigepolder is voldoende. Bovendien heeft Vlaanderen geen belang bij die polder.''

Laatste reacties

 • lub tuf

  boeren en eigenaren worden verdreven, in welke bananenrepubliek leven we tegenwoordig. zimbabwe!!!!??

 • Mels

  Het is hier gekker dan in die landen,er wordt gewoon over en voor je beslist.

 • rdegronc

  Inderdaad, wanneer er zogenaamd de stempel gemeenschappelijk belang (lees:veel geld) op staat heb je als particuliere eigenaar over je met arbeid verkregen eigendommen niets meer te vertellen. Het wordt voor je geregeld. Je zal er maar wonen of ondernemen. Ja,nee,ja, nee en uiteindelijk wordt van jouw eigen natuurgebied een septictank met bezinkvijver met Belgisch afvalwater gemaakt. Iedere particulier in Nederland moest die septictanken toch opruimen en een meer milieuvriendelijker afvalwatersysteem aanleggen?

 • boerke brabant

  gemeenschappelijk belang, urgentie en nodzaak. Als er die stempel op zit kun je gedwongen worden je eigendommen tegen vergoeding af te staan. Dat is niets nieuws. Snap alleen niet dat die groot grondeigenaar nu pas gaat rechten. Dit wist die toch al lang ? En er is toch al veel eerder contact opgenomen met hem om de gronden minnelijk te verkrijgen ? Wil die nu met behulp van de publieke verontwaardiging die nu opspeelt er meer geld uit slepen ? Zijn direct belang wordt beperkt geschaad aangezien hij geen binding heeft met het gebied (is belegger en geen bewoner)

 • denker123

  boerke braband,Mr.Gerij de Cloedt is al jaren bezig om via de rechter zijn polder droog te houden.Hij heeft wel binding met het gebied ,het is al een paar eeuwen familie bezit.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.