Home

Nieuws 732 x bekeken 2 reactieslaatste update:15 mei 2012

Huirne: meer flexibiliteit nodig bij ondernemers

Meer oog voor de markt en voor de consument en nog meer aandacht voor draagvlak in de omgeving. Dat is wat Ruud Huirne, directeur Food en Agri van Rabobank Nederland, verwacht van Nederlandse agrarische ondernemers. Hij zegt dat tegen weekblad Boerderij in het eerste interview dat hij afstaat aan de agrarische pers sinds zijn aantreden in februari dit jaar.

Huirne, tot voor kort directeur van het LEI, constateert dat de Nederlandse agribusiness er nog te weinig in slaagt om adequaat in te spelen op de snel veranderende wensen van consumenten. Hij weet desgevraagd niet één bedrijf te noemen dat de markt goed bedient. "Daar moet nog veel gebeuren: letten op hoe en wanneer je de klanten kunt bedienen en hoe je optimaal kansen benut die zich voordoen in de markt. Voor de landbouw zou het goed zijn beter na te gaan: wat wil de consument echt, hoe bedien je die echt goed qua product, tijdstip van leveren en verpakking."

Huirne vindt dat Campina op de goede weg zit met het toetjesassortiment, maar stelt dat het tijd is voor een discussie binnen de coöperaties over de afzetstrategie. "De discussie kan beter. Nu is men domweg niet genoeg gericht op die markt, heeft men niet die flexibiliteit."

Een onderzoek onder 800 tuinders bevestigt dat beeld, aldus Huirne. "Die zagen de buitenwereld  als turbulent, onvoorspelbaar en beangstigend. Als bedrijf moet je daar flexibel op kunnen inspelen, vinden ze. Maar ze zijn daar niet toe in staat, omdat die flexibiliteit niet aanwezig is bij hen zelf, of bij hun personeel, of in de wijze waarop het bedrijf is ingericht. Voor veel bedrijven is er een discrepantie tussen hoe ze zelf denken dat de wereld eruitziet en hoe ze daar op in kunnen spelen.

Huirne meldt dat er afgelopen jaar iets minder gespaard is door agrarische bedrijven en iets meer geïnvesteerd. "We zien ruwweg een stabilisatie over de hele linie. In de glasgroente gaat het heel slecht, in de veesectoren is een lichte stijging van de investeringen en in de akkerbouw ook. De besparingen nemen wel wat af.  Het lijkt er dus op dat besparingen worden omgezet in investeringen."Huirne brengt dat in verband met de economische crisis. "Die gaat niet aan de landbouw voorbij. Er zijn wat zorgen over tegenvallende prijzen, maar eigenlijk valt het beeld me mee. De bedrijven investeren wel door. Eigenlijk geldt voor alle sectoren dat de verschillen tussen de bedrijven groot zijn. Overal zie je bedrijven die geen toekomst hebben, maar ook bedrijven van hele goede, enthousiaste ondernemers die internationaal opereren, die ook goed verdienen. De verschillen binnen de sectoren zijn groter dan die er tussen."

Laatste reacties

  • bankivahoen

    Altijd een hart onder de riem van die Huirne!!!Weer een roeptoeter erbij!
    Makkelijk om vanuit de ivoren toren te kwaken hoe het moet .Zelf de tuinbouwsector compleet de nek omgedraait met hun sale en leaseback praktijken.Van dit soort lui hebben we er al veel te veel.Zeg gewoon dat je het liefst hebt dat er nog 10 tuinders,10 varkensboeren, 10 kippenboeren en 100 koeienboeren overblijven,zodat men de zaak wat makkelijker kan pushen!
    Het trieste is dat over 20 jaar dit helaas werkelijkheid is geworden.

  • John*

    dat de agrarische sector geen flexibiliteit kent is onze grootste bedreiging. Beter inspelen op vraag en aanbod en minder sturen op de laagste kostprijs is de redding voor de agrirische sector in de EU. grote moderne bedrijven met een grote betalingscapaciteit en zware (financierings)lasten. hebben het zwaarder dan kleine oudere bedrijven zonder zware lasten. Op termijn zal de eerste groep heb vol moeten houden maar dan zullen ze wel de zware klappen van de markt moeten overleven.

Of registreer je om te kunnen reageren.