Home

Nieuws 457 x bekeken

Hoge prijzen graan en soja helpen Agco

Duluth - Agco, het bedrijf achter de merken Fendt, Massey Ferguson en Valtra, heeft het eerste kwartaal een nettowinst geboekt van 120,2 miljoen dollar (91 miljoen euro), 50 procent minder dan een jaar geleden.

De omzet steeg 26 procent tot 2,3 miljard dollar (1,7 miljard euro). In Europa kopen vooral Franse, Duitse en Britse boeren meer trekkers en combines. Het relatief warme weer helpt: boeren hebben vroeg gezaaid.
Het bedrijf profiteert ook van de relatief hoge prijzen voor soja en mais, die volgens analisten van de Rabobank ook de tarweprijs omhoog kunnen trekken. Voor soja en mais worden prijzen rondom de recordniveaus van 2008 verwacht. Het stelt volgens Agco-topman Martin Richenhagen boeren in staat te investeren in mechanisatiemiddelen.
Eerder meldde concurrent CNH Global, producent van Case-IH en New Holland-machines, een meer dan 70 procent gestegen winst bij 22 procent hogere verkopen. De Fiat-dochter gaat echter wel uit van slechts 5 procent omzetstijging op jaarbasis. Agco is minder voorzichtig en heeft de winstverwachting naar aanleiding van het eerste kwartaal verhoogd met 10 procent en de omzetverwachting met 5 procent.
De Agco-divisie met als werkgebied Europa, Afrika en het Midden-Oosten, de grootste in omvang, zag de revenuën met 23 procent stijgen tot 1,2 miljard dollar (911 miljoen euro). In Spanje, waar boeren zijn getroffen door droogte, namen trekkerverkopen af. Agco ziet in de VS een gezonde vraag terwijl het zegt te profiteren van nieuwe financieringsschema’s die het introduceerde in Brazilië.

Of registreer je om te kunnen reageren.