Home

Nieuws 599 x bekeken

’Groente en fruit in Hollands schap zijn schoon’

Den Haag – Op groente en fruit in de Nederlandse schappen zijn nagenoeg geen resten van bestrijdingsmiddelen terug te vinden. Dat blijkt uit een steekproef van de NVWA.

De controle op importproducten van buiten de EU wordt verscherpt.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft in 2010 en 2011 ruim 8.000 producten onderzocht. Uit dit onderzoek blijkt dat in minder dan 1 procent van veelgekochte groente en fruit zoals aardappelen, bloemkool en appels resten van bestrijdingsmiddelen boven de wettelijke norm zitten.
De NVMA vermoedt dat importproducten van buiten de Europese Unie meer residu bevatten. Daarom wordt de controle op deze producten verscherpt.
Uit een soortgelijke steekproef blijkt dat risico-producten afkomstig uit landen die bekend staan minder alert te zijn op residu – zoals tropische vruchten en kruiden uit Suriname, Vietnam en Thailand – de residunorm dusdanig overschrijden dat gezondheidsrisico’s niet uit te sluiten zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.