Home

Nieuws 3062 x bekeken

Geen certificering mestinjecteurs

Den Haag – Er komt geen certificering van aanwendapparatuur voor dierlijke mest. Dat schrijft demissionair staatssecretaris Henk Bleker van landbouw in een brief aan de Tweede Kamer. Het ministerie heeft certificering van de apparatuur wel onderzocht, maar oordeelt dat het niet voldoende effectief is.

Met certificering kan slecht werkende apparatuur wel worden uitgesloten, maar met certificering is nog niet geborgd dat de mest ook emissie-arm wordt aangewend, omdat de wijze waarop de machine wordt gebruikt hier een belangrijke rol speelt. “Om die reden is besloten de  voorschriften te formuleren in de vorm van een concreet beschreven resultaatverplichting en worden ondernemers vrij gelaten in de uitvoering van hun apparatuur”, aldus Bleker. Hij erkent dat dit soms kan leiden tot discussie over de wijze waarop de mest is toegediend.  “Maar ik kan verzekeren dat bij gebruik van geschikte apparatuur en een zorgvuldige werkwijze, niet voor sancties gevreesd hoeft te worden”, aldus de staatssecretaris.

Aanleiding van zijn brief is een bericht in Boerderij dat akkerbouwers soms huiverig zijn voor het gebruik van mest omdat ze vrezen voor boetes of kortingen op toeslagrechten als de mest niet voldoende is ondergewerkt. Het risico hierop hangt min of meer af van de tolerantie van de controleur.

Of registreer je om te kunnen reageren.