Home

Nieuws 738 x bekeken

Forse kritiek op gebrek aan transparantie GLB-subsidies

Brussel – Nederland en andere EU-lidstaten misbruiken een uitspraak van het Europees Hof van Justitie om de toegang tot landbouwsubsidiegegevens te bemoeilijken.

Dat zegt een groep van journalisten en activisten verenigd in Farmsubsidy.org. Alle 27 EU-lidstaten zijn verplicht om elk jaar een overzicht te publiceren van de besteding van Europese landbouwgelden, waaronder bedrijfstoeslagen en plattelandssteun. De meeste landen hebben de gegevens over 2011 inmiddels vrijgegeven, maar de identiteit van zeker 90 procent van de ontvangers blijft onbekend.
Volgens mede-oprichter van Farmsubsidy.org Jack Thurston is er sprake van een misplaatste gevoeligheid ten aanzien van privacy. ”Het gaat om subsidies voor landbouwbedrijven, en niet om medische gegevens”, zegt hij. ”Wij vinden dat de gegevens openbaar zouden moeten zijn om fraude te voorkomen en burgers inzicht te geven in hoe het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB) werkt”, aldus de mede-oprichter van de groep.
Volgens Farmsubsidy.org hebben drie landen nog helemaal geen gegevens gepubliceerd: Cyprus, Griekenland en Luxemburg. Vier andere lidstaten, waaronder Nederland en Frankrijk, zouden een systeem hanteren dat het zeer moeilijk maakt de data te doorzoeken.
Nederland en andere lidstaten doen dit, omdat een uitspraak van het Hof van Justitie van de Europese Unie in Luxemburg stelt dat de publicatie van gegevens over natuurlijke personen een schending van de privacy met zich meebrengt.

Of registreer je om te kunnen reageren.