Home

Nieuws 1117 x bekeken

Farm Frites-oprichter eist geld van adviseurs

Oudenhoorn - Oprichter Gerrit de Bruijne van Farm Frites eist bijna 50 miljoen euro van zijn financieel adviseurs Loyens en Loeff. De ondernemer vindt dat hij door een fout van zijn adviseurs een aanslag van de belastingdienst heeft gekregen, die hij juist had willen ontlopen.

De schadeclaim is naar buiten gekomen in een uitspraak van de rechtbank in Rotterdam. De rechter heeft zich niet uitgesproken over de toekenning van de claim. De zaak ging vooral over de vraag of de klacht al verjaard was en wie er eventueel kon worden aangeklaagd.

De Bruijne emigreerde eind 1996 naar Curacao. Hij kon daar nog gebruik maken van een gunstiger belastingregime om zijn kinderen zijn vermogen te laten overnemen. De verhuizing op dat moment was nodig, omdat per 1997 de belastingregels zouden veranderen. De ondernemer keerde na een jaar terug. De belastingdienst oordeelde dat De Bruijne feitelijk niet geëmigreerd was en dus ook de fiscus in Nederland niet kon ontlopen. Dat is door de beslatingkamer van het gerechtshof bevestigd in november 2004.

De Bruijne eist in totaal ongeveer 50 miljoen euro van Loyens, Loeff en de twee adviseurs die het advies hebben uitgebracht. De rechter zegt echter dat de claim ten opzichte van één van de adviseurs - een werknemer van het advocatenkantoor - niet kan slagen omdat niet de werknemer, maar de werkgever financieel verantwoordelijk is.

De rechter spreekt zich niet uit over de hoogte van de claim en of die claim wel kan worden toegekend. De betrokken partijen hebben aangegeven met elkaar in gesprek te gaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.