Home

Nieuws 302 x bekeken

EC geeft Nederland het meeste geld voor Schmallenberg-onderzoek

Brussel - De Europese Commissie heeft 2,9 miljoen euro vrijgemaakt voor onderzoek naar het Schmallenberg-virus. Nederland krijgt het grootste gedeelte van dit bedrag.

Lidstaten konden bij de Europese Unie projectvoorstellen indienen. Uiteindelijk gaat de 2,9 miljoen euro ingezet worden voor veertien projecten waarin wordt onderzocht hoe de infectie wordt veroorzaakt, hoe het virus wordt verspreid en welke methode het meest geschikt is om grote aantallen dieren te testen. Dit alles ten behoeve om de maatregelen die worden genomen in de wetgeving en handel verder te ondersteunen.

De meeste projecten zijn gemeenschappelijke projecten tussen België, Duitsland, Italië ,Spanje, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. Luxemburg heeft geen subsidie ontvangen omdat het veterinair instituut van Luxemburg in België is gevestigd. Een van de samenwerkingen is een consortium tussen de veterinaire instituten in Nederland, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. “Wij hebben met dit consortium een projectvoorstel ingediend dat zich zal richten op de diagnostiek, de pathogenese en de epidemiologie van het Schmallenberg-virus. Nederland gaat het onderzoek leiden”, aldus Wim van der Poel van het Centraal Veterinair Instituut (CVI).

Nederland krijgt het meeste geld: 639.342 euro, gevolgd door Duitsland (595.838 euro), Frankrijk (599.380 euro), Belgie (438.615 euro), het Verenigd Koninkrijk (371.811 euro), Spanje (146.590 euro) en Italie (124.120 euro).

Alle onderzoeken die bij de EU zijn ingediend en aanspraak maken op de subsidie moeten voor april 2014 worden afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.