Home

Nieuws 383 x bekeken 1 reactie

Doorschuiven natuurgrond ligt stil

Doetinchem - Het doorleveren van gronden door provincies aan terreinbeherende natuurorganisaties zoals de provinciale Landschappen en de stichting Natuurmonumenten is stilgelegd. Reden is een beschikking van de Europese Commissie, van juli vorig jaar, waardoor provincies nieuwe regels moeten maken voor de subsidiëring van grondaankoop en het doorleveren van grond aan natuurorganisaties.

De Vereniging Gelijkberechtiging Grondbezitters stelt dat provinciale landschappen en Natuurmonumenten mogelijk honderden miljoenen euro's aan ten onrechte verkregen staatssteun moeten terug betalen.

De VGG baseert haar oordeel onder meer op een beschikking van de Europese Commissie. De Europese Commissie stelt dat terreinbeherende organisaties moeten worden aangemerkt als ondernemingen, die niet zomaar staatssteun mogen krijgen. De staat heeft in het verleden nooit in Brussel toestemming gevraagd voor de staatssteun die gemoeid was met het doorschuiven van gronden naar terreinbeherende natuurorganisaties.

Directeur Hank Bartelink van De12Landschappen, de overkoepelende organisatie van de provinciale landschappen, zegt dat de beschikking van de Europese Commissie grote impact heeft op het werk van de landschappen. "Het is lastig voor boeren die hun bedrijf wilden beëindigen en hun grond wilden verkopen. Dat kan nu niet doorgaan." Het wachten is bovendien op de provincies, die op grond van de Europese Beschikking nu eigen regels moeten maken voor het doorleveren van gronden naar terreinbeherende organisaties of andere grondbezitters. Het overgrote merendeel van de twaalf provincies heeft daarvoor nog geen regels opgesteld.

De VGG stelt dat in het verleden in totaal meer dan een miljard euro aan onterechte steun is verleend. Advocaat Pieter Kuypers, die de belangen behartigt van zowel de provincies als terreinbeherende organisaties bij een procedure bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg, zegt dat de stelling van de VGG wishfull thinking is: "Ik denk dat hier de wens de vader van de gedachte is", aldus Kuypers.

De VGG  heeft procedures gestart bij de provincies, om gegevens boven water te krijgen over de relatie tussen de provincies en de terreinbeherende organisaties.

Eén reactie

  • Pork

    Idem het Rood voor Rood beleid.

Of registreer je om te kunnen reageren.