Home

Nieuws 1848 x bekeken 1 reactie

De Jager: hele dikke voldoende voor Nederland

Den Haag/Brussel - De Europese Commissie geeft de begrotingsplannen in Nederland “een hele, hele dikke voldoende". Dat zei minister Jan Kees de Jager (Financiën) woensdag na de presentatie in Brussel van het oordeel van de Europese Commissie over de begrotingen in de Europese Unie.

De Jager waarschuwde wel dat de plannen dan ook uitgevoerd moeten worden. “We doen genoeg, maar er kan niks vanaf." De minister erkende dat er in de woensdag gepresenteerde analyses soms kritiek is, maar hij wees erop dat de uiteindelijke aanbevelingen van de Europese Commissie gelden. “De commissie zegt: jullie hoeven niet meer, maar ook niet minder te doen."

De Europese Commissie heeft woensdag voor alle EU-landen specifieke aanbevelingen gedaan. De lidstaten moeten hiermee instemmen. Hieronder de aanbevelingen voor Nederland.

- Nederland moet doorgaan met het corrigeren van het buitensporige begrotingstekort. De beoogde maatregelen voor 2012 moeten volledig doorgevoerd worden. Daarnaast moeten voorgenomen maatregelen verder uitgewerkt worden om er zeker van te zijn dat in 2013 het tekort voldoet aan de Europese regels. Daarna moet er structureel gewerkt worden aan veranderingen zodat ook op de middellange termijn aan de regels wordt voldaan. De maatregelen moeten niet ten koste gaan van innovatie, onderwijs en training. Na de vorming van een regering verwacht Brussel een update van het plan, met name over de periode na 2013.

- Nederland moet maatregelen nemen om de pensioengerechtigde leeftijd te verhogen en te koppelen aan de levensverwachting. Ook de zogeheten tweede pensioenpijler moet worden aangepast. Daarbij moeten de kosten en risico's evenredig over de generaties worden verdeeld. Brussel beveelt aan de beoogde veranderingen in de gezondheidszorg door te voeren en nieuwe maatregelen te nemen met het oog op de vergrijzing.

- Nederland moet de arbeidsparticipatie van vrouwen, ouderen, gehandicapten en migranten verhogen. Werken moet belastingtechnisch aantrekkelijker worden voor niet-kostwinners.

- Nederland moet blijven inzetten op innovatie, maar moet er wel voor zorgen dat fundamenteel onderzoek daar niet de dupe van wordt. De focus van Nederland op topsectoren mag niet te koste gaan van innovaties in andere sectoren.

- Nederland moet stappen zetten om de huizenmarkt geleidelijk te hervormen. Dat betekent het aanpassen van het voor huiseigenaren gunstige belastingsysteem door bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek gefaseerd af te schaffen. Daarnaast moet in de huursector meer marktwerking komen en moeten de huren in de sociale sector meer in lijn komen met de inkomens van huurders.

Eén reactie

  • ikkethuis

    deze meneer krijgt later een mooi baantje in brussel, let maar op. daar zorgt hij nu al voor.

Of registreer je om te kunnen reageren.