Home

Nieuws 328 x bekeken

China, Japan en Zuid-Korea onderzoeken handelspact

Beijing - China, Japan en Zuid-Korea hebben besloten tot onderhandelingen over een handelspact die de Noordoost-Aziatische economie een stimulans moet geven en minder afhankelijk maakt van export naar Europa en de VS.

Het sluiten van een verdrag op korte termijn lijkt, mede door het landbouwdossier maar vooral de complexe geschiedenis van de landen, moeilijk.
Samen zijn de economieën goed voor ongeveer 20 procent van de wereldeconomie. China heeft na de VS de grootste economie ter wereld. Japan volgt op de derde plaats terwijl de Zuid-Koreaanse economie ongeveer 50 procent groter is dan de Nederlandse economie. China doet veel zaken met Japan en Zuid-Korea, maar de handel tussen laatstgenoemden is beperkt.
Het Chinese staatspersbureau claimt dat een handelsverdrag de Chinese economie tot maximaal 2,9 procent kan doen groeien. Japan’s bruto binnenlands product kan door het verdrag 0,5 procent groeien terwijl Zuid-Korea’s economie met 3,1 procent kan stijgen. De cijfers kunnen hoger uitvallen als ook een deal over voorwaarden bij wederzijdse investeringen wordt gesloten.
Japan heeft aangekondigd ondanks de gesprekken met China en Zuid-Korea ook te blijven onderzoeken of toetreding tot het Trans Pacific Partnership, een door de VS getrokken handelspact voor landen rond de Stille Oceaan, voordelig is. China en Zuid-Korea hebben nog geen stappen tot toetreding gezet.
China, Japan en Zuid-Korea zijn geen grote agrarische exporteurs. De landen kennen een landbouwbeleid gericht op een zo hoog mogelijke zelfvoorzieningsgraad met rijst. Een pact kan wel meer groenten vanuit China richting Japan sturen. China, Japan en Zuid-Korea hebben nog een serie territoriale disputen uitstaande.

Of registreer je om te kunnen reageren.