Home

Nieuws 753 x bekeken

CLM: afvoer oude, illegale middelen schiet tekort

Culemborg – De afvoer van oude, illegale gewasbeschermingsmiddelen schiet tekort. Dat stellen onderzoekers van adviesbureau CLM. Zij vinden dat de gewasbeschermingsmiddelenindustrie en overheden er voor moeten zorgen dat telers oude middelen eenvoudig moeten kunnen afvoeren.

Over de hele wereld liggen nog vele tonnen aan verouderde en illegale pesticiden en insecticiden, aldus Peter Leendertse en Jenneke van Vliet van CLM. Zij schatten dat op Nederlandse landbouwbedrijven ongeveer 450.000 kilo aan oude,  niet (meer) toegelaten gewasbeschermingsmiddelen staat. Daarbij gaat het vooral om vollegrondsgroentetelers, akkerbouwers, bloemen- en boomkwekers, glastuinders en fruittelers. “CLM heeft onlangs samen met 210 telers in Boskoop 2.000 kilo aan oude, illegale middelen opgeruimd. Mede omdat de afvoer niet goed geregeld was”, aldus Leendertse.

Volgens CLM moet de middelenindustrie haar verantwoordelijkheid nemen en moeten overheden meer meewerken. “LTO en de handel werken samen in STORL, de Stichting Opruiming Restanten Landbouwbestrijdingsmiddelen, maar dat werkt onvoldoende. Met een STORL-regeling kunnen gemeenten een vergoeding krijgen voor de afvoer van oude middelen van telers. Daarvoor is er een convenant , maar de helft van de gemeenten doet niet mee. Waar STORL voor staat is in principe een goed systeem, alleen: in de praktijk het werkt niet”, aldus Leendertse. Hij wijst bovendien op het zogenoemde Product Stewardship van de industrie. “De industrie zegt in die code dat ze haar verantwoordelijkheden neemt,  maar daarbij horen ook de zorg voor een deugdelijke afvoer en voldoende voorlichting over middelen.”
Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) liet eerder dit jaar al weten dat ruim 40 procent van de akkerbouwers, vollegrondsgroentetelers en fruittelers nog verouderde of illegale middelen voorhanden heeft of gebruikt. In de kas- en sierteelt is het percentage volgens het PBL hoger. Hoeveel van de niet meer toegelaten middelen nog wordt gebruikt, is onduidelijk. Wel is bekend dat een belangrijk deel van de overtredingen ontstaan door het gebruik van middelen in gewassen waarin deze middelen niet zijn toegelaten. De middelen zijn dan bijvoorbeeld wel in andere gewassen toegelaten.


Of registreer je om te kunnen reageren.