Home

Nieuws 391 x bekeken

Brussel wil niet soepel zijn voor Nederland

Brussel – Nederland krijgt geen uitzondering van de Europese Unie. Ons land moet het begrotingstekort volgend jaar terugdringen tot 3 procent. Er is geen sprake van een zo grote economische neergang dat een uitzonderingspositie plausibel is.


”Geruchten over een versoepeling van de regels zijn ongefundeerd’, zegt Europees Commissaris Olli Rehn (Monetaire Zaken en de euro) woensdag tegen persbureau ANP.
Rehn benadrukte dat het van essentieel belang is voor het vertrouwen in de Nederlandse economie om ”met vastberadenheid” vast te houden aan begrotingsdiscipline. Het eind april gesloten akkoord tussen VVD, CDA, ChristenUnie, D66 en GroenLinks bevat permanente maatregelen en structurele hervormingen. Die zijn belangrijk voor de houdbaarheid van de Nederlandse overheidsfinanciën, meent de eurocommissaris. ”Ze zullen daarom moeten worden doorgevoerd.”


Rehn wilde met zijn verklaring geruchten weerleggen dat Brussel een uitzondering voor Nederland zal maken.
Het laten vieren van de begrotingseis zou zuurstof brengen in de economie, niet alleen in de Nederlandse maar in die van de hele eurozone. Immers, om aan de Europese regels te voldoen, moet Nederland fors bezuinigen. Geld dat ook in de economie gepompt kan worden om groei te stimuleren.
Nederland moest net als alle EU-landen uiterlijk 30 april een begrotingsplan indienen in Brussel. Eind mei zal Rehn zijn oordeel vellen over de ingediende plannen.


Vrijdag komt de Europese Commissie met de economische verwachtingen voor de EU en de eurozone. Rehn stelde onlangs dat de eurozone in een milde recessie verkeert. Eind februari sprak de eurocommissaris de verwachting uit dat de Nederlandse economie dit jaar 0,9 procent zal krimpen en die van de hele eurozone met 0,3 procent.
De tekenen zijn somber en mogelijk moet de Europese Commissie de verwachtingen naar beneden bijstellen. Rehn kan volgens de Europese regels de uitzonderingsclausule in gang zetten als er sprake is van een zware economische neergang.ANP

Of registreer je om te kunnen reageren.