Home

Nieuws 478 x bekeken

Brussel stelt paal en perk aan gezondheidsclaims

Brussel - De Europese Commissie heeft een lijst van 222 gezondheidsclaims opgesteld die fabrikanten van levensmiddelen onder voorwaarden mogen voeren. Alle andere aanspraken zijn vanaf december in beginsel verboden.

De publicatie van de lijst is het resultaat van jarenlange onderhandelingen met de lidstaten, die in 2008 samen zo'n 44.000 claims indienden. Daar is na beoordelingen van voedselveiligheidsorganisatie Efsa dus nog maar een handjevol van over. Wel staan er nog enkele gezondheidsaanspraken in de wachtkamer.

Volgens eurocommissaris John Dalli (volksgezondheid) is er sprake van een mijlpaal. "De lijst is voor iedereen te raadplegen op internet, waardoor consumenten in staat worden gesteld een beredeneerde keuze te maken", zegt hij. "Claims zonder wetenschappelijke basis zijn straks niet meer toegestaan."

Of registreer je om te kunnen reageren.