Home

Nieuws 315 x bekeken

Britten bezorgd over wegzakkende euro

Londen – Britse agrarische ondernemers, met name in de kippen- en varkenshouderij, maken zich steeds meer zorgen over de wegzakkende euro en het daardoor sterker wordende pond.

”Die koersbewegingen hebben een grote invloed op onze exportpositie,” stelde voorzitter Peter Kendall van de National Farmers Union tijdens de vakbeurs Pig and Poultry Fair.

Het Britse pond is inmiddels gestegen tot ruim € 1,25 terwijl dat aan het begin van dit jaar nog rond de € 1,10 was. Dat ondermijnt de positie van Britse exporteurs van agrarische producten op de exportmarkten in Europa. Vooral de varkenssector heeft die export de laatste jaren fors kunnen opvoeren, maar ook gaat er veel Britse kip en eieren naar andere landen. ”Dat heeft grote consequenties en daar moeten we ons dan ook erg bewust van zijn. Het is nu nog te beheersen, maar als de val van de euro door gaat dan zal dat de groei van onze varkenssector gaan beïnvloeden,” aldus directeur Mick Sloyan van het varkensschap BPEX tijdens hetzelfde evenement.

Of registreer je om te kunnen reageren.