Home

Nieuws 781 x bekeken 5 reacties

Brabant kan groei veestapel zelf stoppen

Den Bosch - Brabant kan de groei van de veestapel stoppen met een eigen systeem van dierrechten, een maximumaantal dieren. Onderzoeksbureau Arcadis noemt dat de meest effectieve en relatief makkelijke manier, die bovendien snel is in te voeren.

Het onderzoek werd uitgevoerd vanwege een motie van Provinciale Staten, die hebben gevraagd om een kleinere veestapel.

Vooral het aantal varkens en kippen is vanaf 2003 flink toegenomen in Brabant (met respectievelijk 19 en 16 procent). Zoals het er nu uitziet wordt het huidige nationale systeem van dierrechten voor varkens en kippen in 2015 afgeschaft. De verwachting is dat de varkens- en pluimveestapel zich dan weer snel in Brabant en Limburg concentreert.

Maatregelen die Brabant heeft genomen tegen megastallen helpen niet tegen de groei van het aantal dieren, aldus Arcadis. Veel bedrijven hebben nog groeiruimte.

Arcadis adviseert een systeem van dierrechten voor varkens, pluimvee, melkkoeien, gieten, schapen, konijnen, pelsdieren en paarden. De provincie zou ongebruikte rechten kunnen uitgeven aan geschikte bedrijven.

Bij de provincie was vooralsnog niemand beschikbaar voor een reactie op het idee.

Laatste reacties

 • John*

  weer zo'n maatregel die de concentratie van dieren op een bedrijf groter maakt. Door de dierrechten wordt de kostprijs verhoogd, deze kostprijs verhoging wordt weer gecompenseerd met schaalvergroting. Zorg als brabant dat er als normaal 'gezinsbedrijf' een goede boterham is te verdienen dan komen er echt niet meer megastallen. Dit kan alleen door bedrijven die boven een bepaald aantal dieren komen flink zwaardere eisen op te leggen.

 • bankivahoen

  Zo is het maar net,John.Voor kleinere bedrijven zouden geen dierrechten nodig zijn.Bv. maximaal 500 zeugen,50000 hennen,150 koeien.Alles daarboven aan banden leggen,maar ja ,dat had 25 jaar geleden al gemoeten.En alle bedrijven stil leggen die een luchtwasser nodig hebben.Onder een eerder genoemd aantal dieren geen luchtwasser toegestaan.Luchtwassers worden door de burger als iets industieels gezien wat we niet moeten willen.Alleen natuurlijke ventilatie toestaan.

 • John*

  het is gewoon jammer dat als je nu een bedrijf overneemt van ongeveer 500 zeugen dit bekostigd moet worden met een uitbreiding naar 800 zeugen. Allemaal dankzij dierrechten en een slecht geregelde mestafzet. Dankzij dierrechten heeft de ontwikkeling naar duurzaamheid 25 jaar stil gestaan. Leg de lat met mestverwerking in brabant maar goed hoog en laat de bedrijven voor de omgeving zorgen (naar gelang het aandeel mestoverschot een bijdrage voor natuurbeheer) uiteindelijk komt dan veehouderij en omgeving in balans en hebben we meer bereikt dan met een plafond. Je zal ook maar net zien dat het aan gehouden dieren van de afgelopen 3 jaar leidend is en niet aantal productierechten wat je nu in je bezit hebt.

 • W Geverink

  Doordat er lange tijd een goede boterham te verdienen was zit een groot gedeelte van brabant onder de kap.

 • John*

  die goede boterham zit er nog steeds in, we hebben alleen 25 jaar te lang gewacht met het oplossen van de mestuitdaging.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.