Home

Nieuws 302 x bekeken

Boeren VS lenen fors meer dan in 2011

Washington – Boeren en tuinders in de Verenigde Staten hebben in het eerste kwartaal 79,1 miljard dollar geleend (59,6 miljard euro), 25 procent meer dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van de Federal Reserve, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Agrariërs leenden voor 6,9 miljard dollar (5,2 miljard euro) geleend voor machines en gereedschap.
Alleen in het eerste kwartaal van 2011 leenden boeren meer voor machines en gereedschap. Dat boeren ook in 2012 veel lenen, komt volgens het ministerie van landbouw vooral doordat prijzen voor agrarische producten als mais en soja momenteel relatief hoog zijn, deels doordat droogte in Brazilië de omvang van oogsten decimeert.
Boeren in de VS zien dus gemiddeld een relatief goed inkomen tegemoet. Agrariërs kunnen ook meer lenen doordat agrarische grondprijzen ondanks het te koop staan van veel boerderijen nieuwe records heeft aangetikt. Agrariërs kunnen bij de bank dus veel onderpand aanbieden. De relatief hoge grondprijzen maken wel dat leningen voor areaaluitbreiding beperkt zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.