Home

Nieuws 442 x bekeken 2 reacties

'Boer komt nog onvoldoende voor zichzelf op'

Utrecht – Primaire bedrijven begrijpen het toenemende belang van slagvaardige ketens, maar zetten het bewustzijn onvoldoende om in actie. Dat stelt Ruud Huirne, directeur food & agri van Rabobank Nederland.

Primaire bedrijven blijven volgens Huirne te veel gericht op bulkproductie, de hoogste prijs op korte termijn, zijn te huiverig voor pure specialisatie en zoeken volgens hem te vaak een vruchteloze discussie met de overheid.
Huirne vindt dat bedrijven zich nog onvoldoende bewust zijn van hun rol in de keten waarmee ze onvoldoende kunnen inspelen op de wens van de overige schakels of consument. Het vertrouwen tussen schakels is vaak afwezig: men denkt in contracten voor nu in plaats van coalities voor straks. Boeren blijven daarom ook vaak te lang bepaalde zaken, zoals bijvoorbeeld sorteren of opslag, zelf doen.
Huirne ziet de clubrassen in de tuinbouw als lichtend voorbeeld. ”Je zet zelf een keten op bedoeld voor een specifieke markt, bijvoorbeeld de hogere inkomensklasse van een Duitse deelstaat. Vervolgens houd je het volume in de hand door een beperkt aantal boeren of tuinders in de keten op te nemen. Het kan in de tuinbouw en het kan dus ook in bijvoorbeeld de varkenshouderij.”
Volgens Huirne is het belangrijk dat Nederland meer blijft dan een kennisland alleen. ”Nederland gaat niet die miljarden extra inwoners van de wereld voeden, dat doen Australië, Brazilië enzovoorts. Nederland kan wel kennis en productiemiddelen van topniveau aanbieden.” Sector noch overheid mag volgens Huirne echter het belang van productie in eigen land uitvlakken.
”De kennis en kunde komt juist voort uit de productie met zoveel beperkingen zoals we die in Nederland kennen. Onze primaire bedrijven hoeven niet net zo groot te groeien als in de opkomende agrarische grootmachten, maar een productiebasis is wel nodig.”

Laatste reacties

 • Sjaak

  Lees ik dit goed....?

  Volgens mij is mijnheer Huirne het gedachtegoed van wijlen Pater Gerlacus van den Elsen aan het 'papegaaien'...
  Deze pater heeft ontzettend veel betekend voor de boerenstand en is in feite de grondlegger geweest voor alle huidige toonaangevende cooperaties, ook de Rabo-bank. Dit onder het motto; wie een beter leven wil, moet zich organiseren...
  De beste man zou zich 3 keer in z'n graf omdraaien, als hij te horen kreeg hoe het cooperatieve gedachtegoed zich heeft ontwikkeld en waar dat toe geleid heeft....de toemalige boerenleenbanken, die 'den woeker' moest voorkomen zijn opgegaan in het machtige autonome Rabobankgebeuren, waar de rechtstreekse boereninvloed van ondergeschikt belang is met alle gevolgen van dien. Dit geldt evenzo voor de andere cooperaties, denk aan de talloze kleine zuivelcooperaties van voorheen.
  Maar oké...het tij keert!
  De beste pater is teruggekeerd in de persoon van Ruud Huirne, die de boeren weer oproept tot coalitie...hopelijk leidt dit weer tot een echte BOERENLEENBANK!

 • minasblunders1

  Nou ja, als je dáár de oorlog mee moet winnen....

Of registreer je om te kunnen reageren.