Home

Nieuws 270 x bekeken

Bleker blijft positief over convenant ritueel slachten

Den Haag – Demissionair staatssecretaris van landbouw Henk Bleker verwacht eind van deze maand het convenant rituele slacht te kunnen presenteren. Dat zegt hij ondanks dat de joodse organisaties hebben gezegd dat zij het convenant niet gaan tekenen.

Ze zijn het niet eens met de wetenschappelijke commissie die het onverdoofd ritueel slachten gaat beoordelen. Hierin zitten zitten volgens het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK) vijf tegenstanders van onverdoofde slacht en een voorstander. Het NIK heeft uitgesproken geen vertrouwen te hebben in het voorzitterschap van Ludo Hellebrekers van de commissie. Hij vindt als voorzitter van dierenartsenorganisatie KNMvD dat onbedwelmde slacht onaanvaardbaar is.
Volgens het ministerie van landbouw is Hellebrekers benoemd tot voorzitter van de wetenschappelijke commissie omdat hij hoogleraar anesthesiologie is.
”In het convenant wordt veel waarde gehecht aan de wetenschappelijke commissie. We hebben van meet af aan bezwaar geuit tegen de commissie-samenstelling”, aldus het NIK. Hier is volgens hen niets mee gedaan. ”Dat betekent dat wij nu niet onze handtekening kunnen zetten onder een overeenkomst waarvan een belangrijke peiler nu al wankelt”, aldus de organisatie.
NIK is desondanks nog positief over de voortgang van de convenant besprekingen. ”Er is tot mu toe door de partijen heel veel tijd gestoken in het tot stand brengen van een evenwichtig stuk, waarmee verbetering van het dierenwelzijn wordt beoogd, met als belangrijke premisse vrijheid van godsdienst.”
Bleker blijft ook positief en heeft er vertrouwen in dat er een akkoord komt. ”We werken aan een convenant met tien punten. Hiervan zijn nog een paar punten te bespreken.”
Aanleiding van het convenant is het wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren, waarin onverdoofde slacht verboden wordt. Bleker probeert nu met slachterijen en geloofsgemeenschappen tot een overeenkomst te komen waarbij ritueel slachten onder voorwaarden mogelijk is, waardoor het dierenwelzijn tijdens de slacht verbetert.

Of registreer je om te kunnen reageren.