Home

Nieuws 1041 x bekeken

Bedrijven investeren 3 miljard dollar in Afrikaanse landbouw

Washington – Een alliantie van bijna 50 bedrijven investeert 3 miljard dollar (2,35 miljard euro) in de Afrikaanse landbouw. Dat heeft de Amerikaanse president Barack Obama bekendgemaakt tijdens de G8-top in Camp David, niet ver van Washington. Het investeringsinitiatief wordt gesteund door onder meer Cargill, DuPont, Vodafone, Yara en Monsanto.

De investeringen moeten 50 miljoen mensen in Afrika uit de armoede trekken. Onder de initiatieven is een plan van Vodafone 500.000 boeren in Tanzania, Kenia en Mozambique via de mobiele telefoon toegang te verschaffen tot relevante marktinformatie. Het Noorse Yara investeert in een kunstmestfabriek. Volgens Obama, wiens vader uit Kenia kwam, kan de private sector andere kennis en kunde toevoegen aan Afrika dan de publieke sector.

Obama zei tevens dat ’s werelds grootste economieën hun eerdere beloften moeten waarmaken. Op de G8-top in 2009, gehouden in het Italiaanse l’Aquila, beloofden geïndustrialiseerde landen 22 miljard dollar te investeren, maar volgens hulporganisaties zijn de beloften slechts deels ingelost. Volgens het World Food Programme (WFP), een VN-organisatie die voedselhulp verschaft aan onder meer 3 miljoen Ethiopiërs, ontstaat het gevaar dat door de economische crisis landen de hand op de knip houden, wat volgens de WFP op lange termijn duur zal blijken te zijn.

Of registreer je om te kunnen reageren.