Home

Nieuws 859 x bekeken 4 reacties

Albert Jan Maat: vleestaks blijft boven markt hangen

Den Haag – Het landbouwbedrijfsleven moet er rekening mee houden dat de vlees- of vettaks bij elke volgende kabinetsformatie aan de orde komt.

Het is van belang om nu met goede argumenten komen tegen de vleestaks en plannen te maken om mensen gezond te laten eten, zegt voorzitter Albert Jan Maat van LTO Nederland.
Maat kan zich geen toekomstige coalitie voorstellen, waarbij niet een van de partijen de invoering van de vleestaks op het programma heeft staan.
De LTO-voorzitter zegt dat Nederland moet inzetten op voldoende en gezond eten. ”Daarmee kunnen we meer voordeel halen op de begroting, dan door de invoering van een vleestaks”, zegt Maat.
De LTO-voorzitter zegt dat de invoering van de vleestaks bij de onderhandelingen tussen D66, Groenlinks, Christenunie, CDA en VVD lang op tafel heeft gelegen. ”Het is kantje boord geweest. Het is maar net hoe zwaar een partij aan de invoering tilt.”

Laatste reacties

 • agratax1

  Vleesbelasting zal pas geheven worden zo gauw het vlees in de winkel ligt. Ik kan me niet voorstellen dat het bij het slachthuis wordt geheven, dan zou ook de export onder deze belasting lijden en dat zal de minister van economie willen voorkomen. Als ik gelijk heb is dit een reden te meer af boerderij aan consumenten collectief te leveren en wel 'levend'. De landbouw zal creatiever moeten worden in hun handelsgedrag, anders blijven ze in de tang van overheid en handel zitten.

 • politiek

  Vleesbelastig zal zonder meer geheven gaan worden. Je kan inderdaad nog even discussieren waar. Bij de winkel of in de supermarkt , bij de handel of doodgewoon bij de producent. Inderdaad , als je het doet voordat het vlees de grens overgaat wordt het voor de exportkoper duurder. Ongeveer 80 % gaat de grens over. Buitenland krijgt minder interesse in Nederlands vlees. Ik zie dat met het heffen van die vleesbelasting ook gekoppeld gaat worden , het voldoen aan de EG eisen betreffende voedselveiligheid. Nederland voldoet nog steeds niet aan die EG eisen voedselveiligheid , dus een vleesbelasting is niet vreemd. Tevens wordt er een enorme druk gelegd door gezondheidsverzekeraaars om gezondheidskosten in de basis aan te pakken i.p.v. de medicijnen te betalen. Veilig en gezond voedsel dus.
  Een derde factor is de discussie of het allemaal wel zo efficient is om goede vegetarische eiwitten om te zetten in vlees. Nog minder efficient is overigens om ze , die eiwitten , op te stoken en er de zogenaamde natuurlijke energie van te maken.???

 • John*

  vlees en vet maken niet dik! , mensen worden dik van koolhydraten. Op de een of andere manier heeft de suiker/zetmeel lobby zijn werk goed gedaan.

 • politiek

  John, er zijn weldegelijk nog meer schadelijke stoffen en de discussie behoeft dus niet beperkt te bijven tot het dik worden. Groeihormonen als progesteron stimuleerd niet alleen de groei, bij mens en dier , maar houdt tevens vocht vast ( exra kg dus van water ! ) Als nadeel is het kankerverwekkend , met name borstkanker. Ik kan volledig begrijpen dat onze zorgverzekeraars hier extra aandacht aan gaan geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.