Home

Nieuws 246 x bekeken

Afrikaanse landen overwegen zelf fonds voor agrarische ontwikkeling

Brazzaville - Afrikaanse landen overwegen een fonds op te richten dat voedselzekerheid in de regio kan garanderen.

Dat meldt de wereldvoedselorganisatie FAO op basis van gesprekken tijdens de regionale Afrikaanse conferentie voor Afrika, vorige week gehouden in de Republiek Congo. Volgens FAO-voorzitter José Graziana da Silva dragen vooral olie-exporteurs verantwoordelijkheid.
Landen of organisaties in Afrika kunnen geld in het “African Trust Fund” stoppen voor projecten die de agrarische productie en organisatie helpen verhogen. Zo kan een Afrikaanse geldstroom de bestaande internationale geldstromen complementeren, aldus de FAO. Eerder beloofden Afrikaanse landen 3 procent van de overheidsuitgaven te besteden aan de landbouw, een belofte die niet is nagekomen.
Da Silva wees tijdens de conferentie op de stijgende olie-inkomsten in bepaalde landen, waarbij te denken valt aan Angola, Equatoriaal-Guinee en Nigeria. Deze landen kunnen financieel bijdragen bij het oplossen van voedselcrises, zoals deze regelmatig terugkeren in de Hoorn van Afrika. Het wereldvoedselprogramma van de VN, WFP, voedt nog altijd miljoenen mensen in de regio.
Eerder klopte Portugal aan bij Angola, een grote exporteur van olie, voor miljardensteun. “Ik zou Afrikaanse landen, vooral de olieproducerende landen, willen vragen wat van de middelen te investeren in een duurzame landbouw die het milieu niet schaadt”, aldus Da Silva.
“Ik ben ervan overtuigd dat het beëindigen van honger is mogelijk, mits er voldoende echte politieke toewijding is.” De president van de Republiek Congo, niet te verwarren met de veel grotere Democratische Republiek Congo, Dénis Sassou Nguesso, sloot zich bij de Braziliaan aan.

Of registreer je om te kunnen reageren.