Home

Nieuws 280 x bekeken

’Aanpak Ehec ook richten op bestrijding’

Nijmegen – De aanpak van de Ehec-bacterie moet zich naast de belangrijke symptoombestrijding, meer op daadwerkelijke bestrijding van de bacterie zelf richten. Dat zei kindernefroloog Nicole van de Kar van het Nijmeegse UMC St Radboud donderdag. Zij doet onderzoek naar de bacterie en organiseert een vierdaags congres rondom Ehec, dat zondag van start gaat in Amsterdam.

”We zijn al jaren bezig om te kijken hoe je de bacterie kan bestrijden. Op dit congres worden de eerste resultaten gepresenteerd van onderzoek naar een dergelijke aanpak”, legde Van de Kar uit. De bacterie produceert gifstoffen in de darmen, waardoor een patiënt erg ziek kan worden. Ook kunnen deze gifstoffen van de bacterie nierfalen veroorzaken. Tot nu toe viel dat niet te voorkomen, maar slechts symptomatisch te behandelen.
Op het congres zijn internationale wetenschappers van verschillende disciplines bijeen. ”Daardoor kan men bij elkaar kijken waar de raakvlakken liggen. Qua bestrijding zoeken diergeneeskundigen bijvoorbeeld naar een vaccin waardoor koeien minder drager zijn van deze Ehec-bacterie, terwijl anderen onderzoeken hoe de bacterie zich in de darmen van mensen nestelt. Ook dat kan leiden tot een betere bestrijding”, aldus Van de Kar.

Of registreer je om te kunnen reageren.