Home

Nieuws 397 x bekeken

300.000 ton 'verantwoorde' soja gecertificeerd

Londen – De Ronde Tafel voor Verantwoorde Soja (RTRS) heeft sinds juni 2011 300.000 ton soja gecertificeerd en de vraag neemt wereldwijd toe.

Dat heeft de organisatie, waarbinnen de hele soja-keten is vertegenwoordigd, bekendgemaakt bij de start van de jaarconferentie in Londen. De RTRS heeft als doel dat voor 2015 jaarlijks 5 miljoen ton “verantwoorde” soja wordt geproduceerd en verkocht.

De RTRS stelt dat de vraag naar gecertificeerde soja wereldwijd groeit. Belangrijke afnemers van soja als Unilever, FrieslandCampina, Arla, Marks & Spencer en Waitrose hebben de inkoop van gecertificeerde soja sinds vorig jaar speciale prioriteit gegeven. Het is volgens voorzitter van de RTRS Jaap Oskam, inkoopdirecteur van Nutreco, betekenisvol dat supermarkten waaronder ook Ahold voor het eerst tijdens het evenement spreektijd innemen. Voorheen was het proces gedreven door sojaproducenten en verwerkers, zoals de veevoerindustrie.

Oskam vindt het ook belangrijk dat de interesse in Azië toeneemt. “Producenten in Azië zien de business case van verantwoorde soja en voeren hun investeringen in het RTRS-proces op.” Als voorbeeld geeft Oskam besprekingen tussen handelshuizen als het Rotterdamse Cefetra en Cargill met het Indian Soy Forum en de China Soybean Industry Association. China beweegt momenteel als vragende partij de sojamarkt omdat Chinezen niet alleen veel soja culinair gebruiken, maar ook meer vee houden.

NGO’s zien in de eerste 10 auditrapporten die de RTRS online heeft gepubliceerd, juist bewijs dat de RTRS een lege huls is. Friends of the Earth wijst op een les tandenstoken op een school dat door sojaproducenten wordt gebruikt als bewijs van een gezonde relatie met de gemeenschap, terwijl de audits tegelijk vaststellen dat Roundup-bestrijdingsmiddelen worden gespoten tot 30 meter van woningen. Pete Riley van de Britse organisatie GM Freeze is tegen de RTRS omdat de RTRS gebruik van transgene gewassen als duurzaam bestempeld. “Gecertificeerd zijn, betekent niets meer dan voldoen aan de lokale wetgeving.”In landen als Brazilië, Argentinië en China wordt naleving van wetgeving echter onvoldoende gecontroleerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.