Home

Nieuws 226 x bekeken

20.000 handtekeningen tegen vrijkomen Van der G.

Hilversum – De petitie om te voorkomen dat Volkert van der G. vrijkomt wanneer hij tweederde van zijn straf heeft uitgezeten, is tot nog toe door bijna 20.000 mensen ondertekend.

Dat maakte de voormalige chauffeur van Pim Fortuyn, Hans Smolders, gisteravond bekend in het tv-programma Nieuwsuur. Smolders nam half maart het initiatief voor de petitie.
Van der G. zou in mei 2014 vervroegd vrij kunnen komen. Hij schoot Fortuyn op 6 mei 2002 dood op het mediapark in Hilversum. In 2003 werd hij veroordeeld tot 18 jaar gevangenisstraf. Tot 2008 kwamen veroordeelden vrij als tweederde van hun straf erop zat. Deze vervroegde invrijheidstelling is in 2008 veranderd in een voorwaardelijke, waarbij een veroordeelde aan allerlei voorwaarden moet voldoen wil hij eerder vrijkomen.


Smolders wil dat staatssecretaris Fred Teeven van Justitie probeert om Van der G. de volle 18 jaar in de gevangenis te laten zitten. De voormalig chauffeur vindt daarvoor extra grond in een telefonisch interview dat Van der G. had met een neef van Fortuyn in een tv-programma. Smolders zegt dat Van der G. daarin onvoldoende spijt betuigde en niet ontkende dat hij het nog eens zou doen.

Van der G. werkte voorheen bij de Verenging Milieu Offensief. Na een periode van illegale acties streed hij vanaf 1992 met juridische middelen tegen de veehouderij. Met succes, hij won driekwart van de rechtszaken die hij aanspande. Van der G’s naam is in het verleden in verband gebracht met de dood van milieuambtenaar Chris van der Werken in 1996. Dit is nooit bewezen.

Of registreer je om te kunnen reageren.