Home

Nieuws 429 x bekeken

Yara ziet Europese vraag naar kunstmest toenemen

Oslo – Yara ziet na een zwak begin van het jaar de vraag naar kunstmest in Europa toenemen. Het afgelopen kwartaal daalde de brutowinst met 7,5 procent tot 3,94 miljard kronen (520 miljoen euro). Het Noorse bedrijf rapporteert over het afgelopen kwartaal een omzet van 21,3 miljard kronen (2,8 miljard euro), 8 procent meer dan vorig jaar.

Yara is ’s werelds grootste producent van kunstmest op basis van stikstof. De vraag naar kunstmest viel de eerste maanden van 2012 tegen, aldus Yara. Een deel van de wintergewassen was beschadigd en het voorjaar zette in delen van Europa laat in, met veel droogte. Het bedrijf leverde 5 procent minder kunstmest dan een jaar eerder af. In de VS was de teruggang 10 procent.


In maart en april is echter een opgaande lijn zichtbaar, aldus Yara. Boeren hebben lang met aankopen gewacht, speculerend ook op een dalende prijs. Nu wordt deels een inhaalslag gemaakt. De prijzen zijn eind vorig jaar aanvankelijk gedaald, net als de opbrengstprijzen van veel gewassen, maar zijn dit jaar juist, tegen de verwachting van sommige analisten in, gestegen.


Yara maakte vrijdag ook bekend haar aandeel in Ethiopotash BV te vergroten van 16,67 naar 51 procent. Ethiopotash ontwikkelt een mijn in Dallol, in het noordoosten van Ethiopië. De booractiviteit is in 2010 begonnen en is inmiddels afgerond. De productie kan naar verwachting twee tot drie jaar vanaf nu aanvangen.


Yara verwacht dat de mijn dertig jaar lang steeds 1 tot 1,5 miljoen ton kali zal opleveren.

Of registreer je om te kunnen reageren.