Home

Nieuws 310 x bekeken

’Westerschelde herstelt zichzelf ook’

Zaamslag – Tegenstanders van ontpoldering van de Hertogin Hedwigepolder in Zeeuws-Vlaanderen zijn niet te spreken over een compromis waarbij de helft van die polder wordt ontpolderd. Dat zei Magda de Feijter van het actiecomité Red onze Polders woensdag.

”Kan dat allemaal zomaar?”, geeft De Feijter het algemene gevoel aan dat leeft onder tegenstanders van ontpoldering. ”Mensen hebben hier altijd gewerkt. En ook altijd met respect voor de natuur in het gebied. Natuurorganisaties beschouwen akkergrond nooit als natuur en dat steekt. Natuurlijk is dat ook natuur.”
En land teruggeven aan zee, zoals ontpoldering vaak genoemd wordt, is volgens de tegenstanders niet eens nodig. ”De Westerschelde herstelt zichzelf ook.” De Feijter is heel stellig. ”Ontpolderen is daarvoor niet nodig. Kijk naar het nieuwe natuurgebied bij Nummer Eén, hier vlakbij. Daar is een project aan de gang waarbij de natuur zichzelf herstelt en dat lijkt goed te werken.”
Maar het belangrijkste vindt het actiecomité dat er zomaar landbouwgrond wordt afgepakt van mensen die dat niet willen. Helemaal in het begin van dit project was afgesproken dat landverwerving zou gaan op basis van vrijwilligheid. ”Dat wordt nu met voeten getreden. Onze polder wordt gewoon afgepakt.” Ten gunste van de haven van Antwerpen, denkt het comité.
De Feijter merkt op dat de Vlamingen altijd spreken over tijdelijke natuur als het gaat over de Prosperpolder. Die polder – direct naast de Hedwige, maar dan net over de grens – werd in hetzelfde verdrag in één adem genoemd met de Hedwigepolder en daar is inmiddels wel begonnen met het ontpolderen ervan.
”We denken dat dat tijdelijk alleen maar slaat op de ambities van de Antwerpse haven. Dat in die polder straks gewoon industrie komt, waarna de Hedwigepolder helemaal dichtslibt met troep uit die haven. En dat moet dan weer worden gebaggerd. Moet er dan weer meer natuur worden hersteld? Er komt geen einde aan zo.”

Of registreer je om te kunnen reageren.