Home

Nieuws 2431 x bekeken 2 reacties

Voerprijzen omhoog door dure soja

Doetinchem – Voerprijzen schieten onder invloed van krapte op de internationale eiwitmarkt de komende maanden omhoog.

Dat zeggen voerproducenten. De sojaprijs is in Chicago gestegen tot het hoogste niveau sinds september 2008. Geen van de voerbedrijven durft te zeggen of de voerprijsstijging groot of klein zal zijn, maar dat het vooral varkenshouders zeer slecht uitkomt is zeker.
De oogstprognoses voor Argentinië en Brazilië zijn herhaaldelijk verlaagd. In Argentinië leveren veel door droogte getroffen percelen maar de helft op van een normale oogst. Verder wil Argentinië de bijmengplicht voor biodiesel verhogen van 7 naar 10 procent. Dan wordt per jaar ruim 1 miljoen ton sojabonen gebruikt voor biodiesel. China blijft ook veel soja kopen op de wereldmarkt.
Wim Maaskant, directeur van Agrifirm Feed, verwacht dat komende twee maanden tot de nieuwe graanoogst de al vrij hoge mengvoerprijs door een hogere prijs voor soja en raapzaad zal stijgen. Of dat met een laag of hoog percentage zal zijn, is volgens Maaskant moeilijk te zeggen. De eiwitprijs maakt volgens hem een erg groot deel uit van de prijs van vleeskuikenvoer, terwijl eiwit en graan beide op de varkensvoerprijs een grote invloed hebben.
Directeur Dick Kroot van Boerenbond Deurne zegt dat vooral kortlopende levercontracten worden aangegaan waardoor er veel koopmomenten zijn en de beweeglijkheid van prijzen toeneemt. Voor de korte termijn verwacht Kroot dat prijzen licht zullen stijgen, al sluit hij een grote stijging niet uit. Mogelijk biedt de graanoogst soelaas, maar zeker is dat niet. ”De graanmarkt lijkt redelijk ruim op wereldniveau, echter niet in de EU-markt.”
Ook directeur Martin Grift van AgruniekRijnvallei verwacht duurder voer en zegt dat het de intensieve veehouderij slecht uitkomt. ”Bedrijven die het moeilijk hebben, krijgen het nog moeilijker.”

Jan Engewerda;Jan Cees Bron

Laatste reacties

  • lub tuf

    hoeveel soja zit er nou helemaal in het mengvoer,als er al wat inzit is het in de vorm van schroot. productie van biodiesel levert als restproduct sojaschroot op dus dat is geen probleem. nee, het heeft te maken met een verkeerde inkoop strategie.ze zitten allemaal kort,en dat betekend dat de prijs voledig afhankelijk is van speculatie. speculatie die word aangemoedigd door robeco (lees rabobank),die zijn vermogende klanten het advies geeft te beleggen in grondstoffen. als je als agrarier je voerrekening niet meer betalen kan moet je dus bij de rabobank zijn.

  • b.h.tiessink1

    Is helemaal niet erg die hoge prijzen, we gaan net als loonwerkers die straks de dieselprijzen doorberekenen dit ook doorberekenen ???.
    Iedereen berekend alles door en de boeren moeten maar zien.
    Laten we de grote inkoopbedrijven vast mededelen dat we dit niet als boeren gaan pikken en ook meer kosten hebben dus vleesprijzen aanpasseneieren,melk,gewwon doorberekenen zoals het bedrijfsleven doet

Of registreer je om te kunnen reageren.