Home

Nieuws 320 x bekeken

Voedselprijzen wereldwijd gestegen door graan en oliën

Rome - Voedselprijzen zijn in maart voor de derde maand op rij gestegen, met name door een stijging van de graanprijs en de prijs van plantaardige oliën.

De prijs voor zuivel is gedaald. Dat blijkt uit de voedselprijsindex van de wereldvoedselorganisatie FAO, onderdeel van de VN. De FAO verwacht dat voedselprijzen op korte termijn beperkt verder zullen stijgen.
De prijs voor granen is in maart 1 punt gestegen tot 227 punten. Dat betekent dat de prijs ruim twee keer zo hoog ligt als het gemiddelde in de periode van 2002 tot en met 2004. De graanprijs ligt nog 8 procent onder het gemiddelde prijsniveau in 2011, maar wel fors hoger dan de index in 2009 en 2010. De maisprijs stijgt vooral door lage voorraden, maar de prijs van tarwe is vrijwel gelijk gebleven.
De index van oliën en vetten steeg volgens de FAO kwam in maart uit op 245 punten, 6 punten meer dan in februari en 11 punten meer dan in januari. Oliën en vetten stonden sinds augustus 2011 niet op een dergelijk hoog niveau. De FAO stelt vast dat de productiegroei van palmolie de toenemende vraag niet bij kan benen, terwijl ook te weinig soja voor export beschikbaar is.
De zuivelindex daalde in maart ten opzichte van februari met 5 punten tot 197 punten. Vooral de boterprijs is gedaald, maar ook mageremelkpoeder en caseïne. Het aanbod van melk is in Europa, Oceanië en Noord-Amerika toegenomen, aldus de FAO, dat voorlopig geen prijsstijgingen voor zuivel verwacht.
De index voor suiker bleef ten opzichte van februari gelijk op 342 punten. De suikerindex staat nog 30 punten lager dan in maart 2011. De suikerprijs is beweeglijk omdat de markt richting zoekt nu het Braziliaanse nieuwe seizoen aanvangt. Brazilië is wereldwijd de grootste producent en exporteur van suiker. Een stijgende productie in de EU, India en Thailand maakt dat de index achterblijft bij 2011.
De vleesindex bleef op maandbasis vrijwel onveranderd. De prijs voor vlees ligt wel 3,5 procent hoger dan vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.