Home

Nieuws 924 x bekeken 1 reactie

VVD en CDA lonken naar oppositie na breuk PVV

Den Haag - De regeringspartijen VVD en CDA hopen op samenwerking met de oppositiefracties nu PVV-leider Geert Wilders de gedoogcoalitie heeft opgeblazen.

Hoewel de politieke situatie nieuwe verkiezingen onvermijdelijk maakt, zal het kabinet toch eerst een begroting voor 2013 aan Brussel moeten voorleggen die voldoet aan de EU-normen. VVD-fractieleider Stef Blok en zijn CDA-collega Sybrand van Haersma Buma riepen in het weekend de PvdA en andere oppositiefracties op ,,over hun schaduw heen te springen''.

Maar een meerderheid in de Tweede Kamer lijkt niet van plan om het tekort al volgend jaar terug te schroeven naar de EU-limiet van 3 procent. PvdA, SP en GroenLinks vinden dat dat best wat later kan. Samen met de PVV hebben die partijen meer dan de helft van de zetels.

Wilders zei zaterdagmiddag volkomen onverwacht nee tegen een bezuinigingspakket waarover hij zeven weken had onderhandeld met VVD en CDA. Volgens hem zouden door de maatregelen van in totaal ruim 14 miljard euro ouderen te veel koopkrachtverlies lijden.

VVD en CDA onderstrepen dat de achteruitgang maar tijdelijk zou zijn geweest en dat er bovendien nog ruim een miljard beschikbaar was om de meest getroffen groepen te compenseren. Maar Wilders voelt er niets voor gepensioneerden de dupe te laten worden van de ,,onzinnige Brusselse eisen'' over het begrotingtekort.

VVD en CDA toonden zich verbijsterd door de opstelling van Wilders. Ze hadden de indruk gehad vlak voor een akkoord te staan. Zondag zette Blok het zwartepieten in door te zeggen dat Wilders door zijn fractie was teruggefloten. Enkele PVV'ers zouden volgens geruchten gedreigd hebben de fractie te verlaten als Wilders het bezuinigingspakket accepteerde.

De PVV-leider beet meteen van zich af. Hij noemde de uitspraken van Blok ,,grote onzin'' en ,,een valse spin''. Hij ontkent dat er in de aanloop naar de breuk fractieberaad is geweest over het bezuinigingspakket.

In een na de breuk gehouden peiling van Maurice de Hond blijft de PVV redelijk overeind. De partij zou 19 zetels halen, een verlies van 5 vergeleken bij de vorige verkiezingen. VVD en SP zouden met respectievelijk 33 en 30 zetels de grootste partijen worden. Het CDA zou niet verder komen dan 11 zetels, een verlies van 10.

De ministerraad beraadt zich maandag over de crisis. Na afloop gaat premier Mark Rutte naar verwachting naar de koningin om het ontslag van zijn kabinet aan te bieden. Dinsdag vindt een Tweede Kamerdebat plaats.

Nieuwe verkiezingen worden waarschijnlijk in september of oktober gehouden.

Eén reactie

  • Mels

    Ik weet wat te stemmen als het er op aan komt in september,boeren aller lande stemt strategisch en niet uit overtuiging!!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.