Home

Nieuws 613 x bekeken

Uralkali: grote vraag naar kali ondersteunt hoge prijzen

Kraj Perm – Uralkali ziet wereldwijd een sterke vraag naar kali en dus genoeg ondersteuning voor langdurig hoge prijzen voor kunstmest op basis van kali.

Het Russische mijnbouwbedrijf boekte in 2011 een winst van 1,16 miljard euro, ruim 60 procent meer dan een jaar eerder. Uralkali mikt de pijlen op de grotere kali-producenten, waaronder K+S en PotashCorp.
De omzet van Uralkali, dat vorig jaar Silvinit overnam, steeg met 41 procent tot 3,2 miljard euro. De productie van kali kwam uit op 10,2 miljoen ton, aanzienlijk meer dan de 9,3 miljoen ton die het Canadese PotashCorp. Potashcorp is nog wel de grootste producent qua capaciteit.
In 2011 kwam de productie door de totale branche uit op 57 miljoen ton. Uralkali verwacht voor dit jaar een wereldwijde productie van 56 tot 58 miljoen ton. Het Duitse K+S is in Noord-Europa marktleider en verwacht een vergelijkbaar volume. De consumptie zal vergelijkbaar zijn met vorig jaar, zeker nu soja en granen in prijs niet zoals in december verwacht zijn gedaald.
Uralkali benadrukt dat kali-prijzen worden gemaakt op de wereldmarkt. In Noord-Amerika en Europa is de vraag naar kali niet zo groot, aldus Uralkali, maar dit wordt ruimschoots gecompenseerd door een grotere vraag in Brazilië en Zuidoost-Azië terwijl China volgens Uralkali dit jaar opnieuw groot kali zal gaan inkopen.

Of registreer je om te kunnen reageren.