Home

Nieuws 2151 x bekeken 12 reacties

Ten Have: retail teert op slachterijen

Beerta – Nederlandse supermarkten gebruiken goedkoop werkkapitaal van slachterijen. Dat stelt Annechien ten Have, voorzitter van de vakgroep varkenshouderij van LTO.

De vakgroepvoorzitter zegt dat naar aanleiding van het besluit van Vion om de betalingstermijn voor leveranciers enkele dagen op te rekken. Volgens Ten Have betaalt de slachterij nog vlot, vergeleken met de termijnen die supermarkten hanteren ten opzichte van slachterijen.
Zij zegt dat het gevecht om de consument door de retailers uiteindelijk door de leveranciers wordt gefinancierd. ”Als varkenshouder krijg ik mijn geld binnen veertien dagen van de slachterij. Maar diezelfde slachterij moet drie maanden wachten op betaling van de retailer.”
Ten Have hoopt dat Europese afspraken over wettelijke betalingstermijnen de situatie kunnen verbeteren. ”Iedereen in de keten moet bewegen.”
Het Centraal Bureau voor de Levensmiddelenhandel (CBL) wil niet reageren op de stelling van Ten Have. ”De betalingscondities zijn een zaak tussen de leverancier en de supermarkt”, aldus het bureau.

Laatste reacties

 • varkenshouder1

  En de supers maar welzijnseisen opleggen samen met de overheid, en de boer maar interen. Wat een zieke wereld hebben we toch. Eèn ding wordt steeds duidelijker, de retail interesseert het geen mieter wat er met boeren gebeurt, als het product maar bijna voor niets de schap in komt. Eèn grote schande........

 • The Hulk

  Er is al veel geschreven over dit door mij al lang voorspeld fenomeen . IK hoop voor de Vionklanten dat dit geen financieel - economische hefboomontwikkeling is om riante verliezen ,,vooralsnog' niet in de bookkeeping te zien opduiken kortom boekhouderskunstjes.

 • Hans Brasil

  Linksom of rechtsom, de oorzaak zit 'm puur in het te riante aanbod, welks uiteindelijk door de boeren zelf gecreeërd wordt. Steek de hand dan is in eigen boezem LTO, en verplicht dan in ieder geval de Nederlandse varkenshouders, dat alle bedrijven 100% gesloten zijn. Dat had met gemak bij de 2013 regels in kunnen staan. En iedereen die dan moet stoppen, mag zich bij het leger van de 28000 stoppers aansluiten en dan maar hopen dat die 1500 die er dan nog over zijn, een redelijke boterham verdienen.

 • gerjan slingenbergh

  Helemaal juist, Hans. Wijzen met het vingertje naar anderen lost het probleem niet op. Produktie beheersing is de enige oplossing. Maar dat begrijpen ze niet bij de LTO.
  En met mensen die een probleem veroorzaken kun je ook geen probleem oplossen. Voorlopig dus geen beter rendement in de varkenhouderij.

 • W Geverink

  Boekhouderskunstjes: als je uitbreidt kun je het verlies over meer varkens uitsmeren...

 • verweijveehandel1

  Mevr. Ten Have heeft volkomen gelijk de betalingstermijnen van de supermarktketens Europees aan de orde te stellen. Betalingstermijnen van 2/3 en 4 maanden in de verse verbruiksgoederen zijn SCHANDALIG. Laten we met z'n allen haar steunen in dit initiatief!!!!!!!!!!!

 • W Geverink

  Helemaal geen ophef over maken. Je rekent gewoon 2% per maand over het uitstaande kapitaal.

 • The Hulk

  Zolang Vion als de heilige koe word aanzien is het piece en vree . Je ziet maar hoe ook collega Annechien als sectorverantwoordelijke klakkeloos zich laat meedrijven mee het verhaaltje geen schuld bij Vion het ligt bij de supers. Ook al gaan we een nieuw tijdperk te-ge-moet de paardehoofden met de zijlappen blijven maar in de zelfde richting knikken. Zullen de supers ,,heerlijk' vinden!!
  Sorry Annechien denk eens na en reageer eens met ballen aan je lijk als een echte sectorverantwoordelijk die zich een wit blad voor de neus neemt en zelf op conclusie(zoek)tocht gaat , en zich niet laat meedrijven door de verhaaltjes van ... Vion. Wat zouden de supers gaan reageren als die worden geconfronteerd mee wat hen ten laste word gelegd door hun leverancier ... Vion??? Waarom drijgt dezelfde kalvarietocht niet voor die andere leveranciers van die supers veelal meer privekapitaaldraaiende bedrijven ( dewelke zich zo niet moeten formuleren voor de beurs) ???

 • agratax1

  Greverink. Ja even 2 % per maand rekenen is geen punt, maar vangen is een ander punt. De Retailer neemt de tijd en zal de rente terzijde leggen. De Nederlandse overheden doen hetzelfde, eerst de laagste prijs bedingen voor leveringen, akkoord gaan met betalingsvoorwaarden, maar na ontvangst rekening gaat hun eigen tijdrek regiem in. Rente vergeet het maar, want dan was het je laatste opdracht en dat zal bij de retailer niet anders zijn. Iedere keer is er wel een nieuwe leverancier die denkt dat het hem niet overkomt. Wil je dit systeem de wereld uitwerken is er maar één oplossing de Russische van voor 2000, alternatieve Deurwaarder (sterk, gewapend en zonder geduld).

 • W Geverink

  Je hebt gelijk Han, dat was een flinke portie wishful thinking. Als je kostprijs bij de hoogste ter wereld hoord en de drang tot het produceren van meer product dan de markt aankan niet te stoppen is dan moet je ook tevreden zijn met de prijs en de condities.

 • W Geverink

  Je hebt gelijk Han, dat was een flinke portie wishful thinking. Als je kostprijs bij de hoogste ter wereld hoord en de drang tot het produceren van meer product dan de markt aankan niet te stoppen is dan moet je ook tevreden zijn met de prijs en de condities.

 • drikhend

  Het is de varkensboer die uiteindelijk het geld voorschiet en niet VION. Of hij/zij beuren minder voor de varkens of de varkens worden lager betaald . In feite is dat het zelfde . Alleen nu kan men zeggen de varkens zijn niet goedkoper geworden . Verder wordt alles nu nog onder doorzichter want wie of welke slachterij betaald
  wanneer en hoeveel . Dus vergelijken is soms al moeilijk , maar wordt nu nog moeilijker. Als men zelf rood staat kost dat ook geld dus later geld binnen kost geld en is dus minder opbrengst van het varken . De rest zal dit foefje ook wel overnemen en de boer zal braaf blijven leveren . Want sector verantwoordelijke praten dit wel weer goed en zolang dit lukt blijven ze hun baantje behouden .En in de wereld zitten voldoende varkens . En de supermarkt inkopers zullen dus er niet van wakker liggen dat hier de varkenshouders allemaal zouden moeten stoppen . Dus braaf blijven leveren of een ander zoeken die waarschijnlijk zelfde zal gaan doen . Want wil hij snel blijven betalen zal hij de prijs moeten verlagen ten opzichte van VION . Want anders koopt hij duurder in en bij krappe marge die ze hebben zal er verlies geleden worden want rente zijn minder opbrengst als men ze niet beurt of kosten als men ze moet betalen .

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.