Home

Nieuws 632 x bekeken

Suikeractiviteiten trekken winst Bunge omlaag

White Plains – Met name door malaise op de Braziliaanse ethanolmarkt heeft Bunge met suikeractiviteiten het afgelopen kwartaal een verlies van 33 miljoen dollar (25 miljoen euro) geboekt. Het Amerikaanse agriconcern verwacht dat de suikerdivisie later dit jaar als de nieuwe suikeroogst beschikbaar komt, winstgevend zal worden.

De suikerdivisie trok de prestaties van Bunge omlaag. Braziliaanse ethanolprijzen stonden het eerste kwartaal onder druk door oplopende importen van bio-ethanol op basis van mais uit de Verenigde Staten. Tevens verlaagde de Braziliaanse overheid de bijmengverplichting. Eerder moest 25 procent van een brandstofmengsel uit bio-ethanol bestaan, nu 20 procent. Tegelijk was de grondstof van de brandstof, suiker, verre van goedkoop.
Volgens Bunge-topman Alberto Weisser zullen marges met ethanol later dit jaar met de nieuwe oogst oplopen als de nieuwe oogst komt en de prijs voor suiker zal dalen, hoewel in het midden-zuiden van Brazilië droogte mogelijk de suikeroogst schade heeft toegebracht. Vorig jaar boekte Bunge overigens met suiker en bio-ethanol een minimale winst van 2 miljoen dollar (1,5 miljoen euro).
Bunge zag het eerste kwartaal de omzet ten opzichte van vorig jaar 22 procent stijgen tot 35,7 miljard dollar (26,9 miljard euro). De winst nam echter 60 procent af tot 92 miljoen dollar (69,4 miljoen euro). Het verlies wordt verklaard niet alleen uit de malaise op de bio-ethanol, maar ook minder afzet van kunstmest.

Of registreer je om te kunnen reageren.