Home

Nieuws 1149 x bekeken

Staatsbosbeheer niet langer in rode cijfers

Den Haag – Ondanks de bezuinigingen op het natuurbeleid, maakte Staatsbosbeheer (SBB) vorig jaar 6,5 miljoen euro winst.

Een jaar eerder werd nog 2,1 miljoen verlies gedraaid.
Dat blijkt uit het onlangs gepubliceerde jaarverslag van de organisatie. Deze opmerkelijke ombuiging is het gevolg van een koerswijziging, die is ingezet om de aangekondigde bezuinigingen op natuur- en landschapsbeheer op te vangen. Zo worden sinds vorig jaar geen nieuwe werknemers meer aangenomen, zijn investeringen stopgezet en veel werkzaamheden hebben niet meer plaats.
Of SBB de opgaande lijn kan vasthouden, is twijfelachtig. Zo komt een rijksbijdrage voor het beheer van cultuurhistorische en archeologische monumenten van ruim 36 miljoen euro te vervallen. Bovendien zijn er met de reorganisatie zogenoemde transitiekosten van 20 tot 25 miljoen euro gemoeid; daarvoor is nog geen potje.
De bezuinigingen op natuur hebben het afgelopen jaar voor veel spanningen gezorgd tussen de organisatie en staatssecretaris Henk Bleker (landbouw). Met name de door SBB voorgenomen aanleg van het Oostvaarderswold vormde een splijtzwam; het kabinet is daar mordicus tegen.

Of registreer je om te kunnen reageren.