Home

Nieuws 332 x bekeken

Red onze polders heeft twijfels bij natuurherstel nieuwe plan Bleker

Zaamslag – Actiecomité Red onze polders blijft tegen ontpoldering, waar het ook gebeurt.

Dat zegt Magda de Feijter van Red onze polders in reactie op de plannen van staatssecretaris Henk Bleker van landbouw. In het nieuwe plan wil Bleker tweederde van de Zeeuws-Vlaamse Hedwigepolder behouden als landbouwgrond, maar daarvoor moet wel 125 hectare getijdenatuur worden aangelegd in de Welzinge- en Schorepolder en de Appelzakpolder wordt ontpolderd.
”Wij zijn in de eerste plaats tegen ontpoldering, dus we zijn ook tegen ontpolderen van een golfterrein in de gemeente Reimerswaal (Appelzakpolder)”, zegt De Feijter. Ze wijst erop dat het actiecomité als tweede aandachtspunt heeft dat landbouwgrond niet onttrokken mag worden aan de voedselproductie.
De Feijter heeft wel het idee dat staatssecretaris Bleker zich enorm heeft ingezet om tot een goede oplossing te komen. ”Maar als je nu op de kaart kijkt, heb ik wel mijn twijfels over de natuurwaarde hiervan. Je ziet dat de toegang naar de haven van Antwerpen voor de scheepvaart makkelijker wordt met deze maatregelen, terwijl eerdere verdergaande maatregelen mogelijk ook niet voldoende effect zou hebben op het natuurherstel.” De Feijter vermoedt dat het makkelijker worden van de doorvaart naar Antwerpen een rol speelt bij het standpunt van Vlaanderen over dit nieuwe plan.

Of registreer je om te kunnen reageren.