Home

Nieuws 1403 x bekeken

Rapport konijnenhouderij: ruimte belangrijk

Den Haag – Een duurzame konijnenhouderij bestaat uit een sys­teem waarin de dieren onder andere voldoende ruimte hebben om zich te kunnen verzorgen door krabben, rekken of wassen, een eigen nest kunnen bouwen en het eigen nest te kunnen bezoeken om te zogen of zich af te zonderen.

Dat staat in het rapport 'Konijnen op Koers', dat staatssecretaris Bleker (landbouw) gisteren in ontvangst heeft genomen. Wageningen UR Livestock Research heeft het onderzoek uitgevoerd.

"Pas wanneer de konijnen in groepen gehuisvest worden op alternatieve bodems (in plaats van staal en gaas) zal de consument anders naar de konijnenhouderij kijken", aldus de onderzoekers.

Ook is er gekeken naar de behoeftes van de konijnenhouder. Uit het onderzoek kwam naar voren dat een duurzame konijnenhouderij een systeem is waar een volledig inkomen uitgehaald kan worden, een eerlijke prijs wordt ontvangen en er mogelijkheid is tot externe financiering om te blijven kunnen ontwikkelen. Een duurzame konijnenhouderij is volgens de onderzoekers ook een systeem met een minimaal milieubeslag. De milieubeslasting kan bijvoorbeeld verlaagd worden door de konijnenmest te scheiden, waardoor deze beter kunnen worden ingezet in andere sectoren.

Staatssecretaris Bleker toonde zich bij het in ontvangst nemen van het rapport content met de bereikte resultaten. "Het rapport geeft duidelijk aan waar het naartoe moet. Het is een verdienste van alle betrokken partijen dat ze, ondanks uiteenlopende belangen, toch tot een heldere koers voor deze sector zijn gekomen", aldus Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.