Home

Nieuws 358 x bekeken

Poetin: WTO staat landbouwsteun toe

Moskou – Rusland mag van de WTO de komende twee jaar in totaal 6,8 miljard euro subsidie verschaffen aan boeren en tuinders. Het bedrag is opgenomen in de voorwaarden die Rusland en de WTO zijn overeengekomen voor Russische toetreding tot het vrijhandelsblok. Dat heeft premier Vladimir Poetin, die op 7 mei aantreedt als president, gezegd in een toespraak in de Doema, het Russische parlement.

Volgens Poetin maakt toetreding tot de WTO Rusland sterker, omdat het leidt tot meer buitenlandse competitie voor Russische bedrijven. Zij worden gedwongen te moderniseren, aldus Poetin, wat uiteindelijk leidt tot meer professionele bedrijven en betere, goedkoper geproduceerde producten.
In Rusland voert een zakenman Konstantin Babkin, mede-eigenaar van de grootste producent van landbouwgereedschappen in Rusland, campagne tegen toetreding. Ook verschillende parlementsleden van de Russische communistische partij zijn fel tegen.
Poetin noemt in de toespraak de bevolkingsaanwas topprioriteit voor zijn aankomende regeerperiode.
De Russische bevolking is sinds de desintegratie van de Sovjet-Unie in 1991 gedaald, door emigratie, het wegvallen van een sociaal vangnet en gebrekkige zorg. "Elke persoon telt", aldus Poetin die een land met "welvarende grote gezinnen" wil.
Het ontwikkelen van plattelandsregio's en voor de landbouw vruchtbare delen van Siberië zijn de tweede belangrijkste prioriteit. De derde belangrijkste prioriteit is voor Poetin het creëren van banen voor hoogopgeleiden. De gemiddelde salarissen gaan wat Poetin betreft voor 2020 met ten minste 60 procent omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.