Home

Nieuws 2620 x bekeken laatste update:27 apr 2012

Nieuw mestbeleid moet doorgaan

Doetinchem – Erg jammer dat er nu veel ontwikkelingen stil komen te liggen. Dat is de teneur bij de vakbonden over het mislukken van de gedoogconstructie tussen regeringspartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV.'

"De nieuwe mestwetgeving moet doorgaan" is de oproep van Wyno Zwanenburg vanuit Zuid-Korea waar hij spreker is op een congres van de FAO waar ook mestverwerking op de agenda staat . Volgens de NVV-voorzitter is het nieuwe mestbeleid in een vergevorderd stadium met brede overeenstemming. "Het slechte scenario zou zijn dat er pas na eventuele verkiezingen verdere vooruitgang geboekt kan worden. Wat ons betreft houden we het gas erop in dit dossier", aldus Zwanenburg. Volgens hem geldt dat voor de dossiers over verduurzaming – Rapport Van Doorn – en antibiotica waar volgens Zwanenburg ook duidelijke piketpalen zijn geslagen. "Het blijft echter moeilijk te voorspellen hoe het verder zal lopen", stelt Zwanenburg.
Volgens Teun de Jong, voorzitter van de Nederlandse akkerbouwers vakbond (NAV) is het ontzettend 'jammer dat we een regering missen'. "In de eerste plaats slecht voor Nederland, maar zeker ook voor de landbouw. De grote vraag is of de Tweede Kamer pragmatisch te werk zal gaan of dat het ontaard in een soort loopgravenoorlog", aldus De Jong. Hij wijst op de Hedwigepolder en het natuurbeleid. Zorgen maakt hij zich ook over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid GLB. Niet zozeer om de invloed van Nederland in Brussel, daar heeft Nederland volgens De Jong weinig invloed. Maar wel over de invulling door de Nederlandse regering van de overgang naar een gelijke hectaresteun.
"Jammer en afwachten wat er uit de bus komt", is de eerste reactie van Hans Geurts van de Nederlandse melkveehoudersvakbond (NMV). Geurts noemt Henk Bleker 'een Staatssecretaris die op veel dossiers door wil pakken'. Hij noemt het mestbeleid en het natuurbeleid inclusief de Programmatische aanpak Stikstof als twee terreinen die geen uitstel kunnen lijden. "We praten met alle partijen in den Haag", aldus Geurts, maar in hoeverre bijvoorbeeld met een linkse meerderheid afspraken te maken zijn is koffiedik kijken."

Of registreer je om te kunnen reageren.