Home

Nieuws 208 x bekeken

Nederlandse agrarische uitvoer groeit ondanks crisis verder

Voorburg – De Nederlandse uitvoer van voeding en levende dieren is in de eerste twee maanden van 2012 2,2 procent toegenomen tot een waarde van 7,6 miljard euro. De invoer nam 5,6 procent toe tot 5,5 miljard. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Cijfers op het niveau van subsectoren zijn nog niet voorhanden. Het agrarische handelsoverschot, 2,1 miljard, vormt een goed deel van het totale handelsoverschot dat 6,7 miljard bedroeg.
De euro zal volgens de grote Nederlandse banken dit jaar uiteindelijk licht verzwakken tot mogelijk een waarde van 1,20 dollar, wat de handel kan stimuleren. Bij grote calamiteiten zoals een Grieks faillissement of grootschalige staatssteun vanuit Noord-Europa voor Italië of Spanje kan de euro verder dalen.
Uit de CBS-cijfers voor Nederland blijkt dat de agrarische uitvoer over geheel 2011 3 miljard euro is gegroeid tot 48,2 miljard euro terwijl de invoer bijna 4 miljard is toegenomen tot een waarde van 32,2 miljard euro. Sinds de crisis in 2008 inzette is de Nederlandse agrarische handel alleen direct in 2009 gekrompen en daarna weer steeds jaarlijks duidelijk gegroeid.
Opvallend is dat ook de handel met Zuid-Europese landen als Italië en Spanje, waar de kredietcrisis het ergste woedt, nog is gegroeid in de laatste jaren. Mogelijk blijft men kopen omdat voeding een basisbehoefte is en er geen alternatieve, goedkopere leveranciers zijn.
De wereldhandelsorganisatie WTO denkt dat de handel wereldwijd ondanks de crisis in de Eurozone dit jaar met 3,7 procent zal groeien. In 2011 is de wereldhandel volgens de WTO met 5 procent gegroeid, terwijl eerder 6,5 procent was geraamd.

Of registreer je om te kunnen reageren.