Home

Nieuws 258 x bekeken

Model simuleert overdracht Q-koortsbacterie

Bilthoven – Het RIVM heeft een model ontwikkeld dat de verspreiding van de Q-koortsbacterie (Coxiella burnetii) kan nabootsen.

Het zogenaamde OPS-model heeft laten zien de overdracht rond twee besmette geitenbedrijven goed te kunnen beschrijven. Het model maakt hierbij gebruik van de locatie van het bedrijf, het aantal mensen met Q-koorts en het aantal inwoners van het gebied van 20 bij 20 kilometer rondom het geitenbedrijf.
De onderzoekers van het RIVM benadrukken dat er wel meer gegevens nodig zijn voordat het model routinematig kan worden ingezet. Dit is nodig omdat er nog veel onzekerheden zijn, bijvoorbeeld over de mate waarin bacteriën vrijkomen bij een uitbraak, welke factoren de transmissie van de Q-koorts-bacterie van dierbedrijven naar de mens veroorzaken en hoe de besmette stofdeeltjes zich door de lucht verspreiden.

Of registreer je om te kunnen reageren.