Home

Nieuws 1218 x bekeken 2 reacties

Rabobank versterkt positie met overname Friesland

Utrecht – De Rabobank heeft Friesland Bank overgenomen.

Het marktaandeel van Rabobank in de agrarische sector in Nederland groeit daardoor met 3 tot 4 procentpunt tot ongeveer 87 procent. Friesland Bank nam het initiatief tot gesprekken met de Rabobank omdat een verlieslatend belang in zakenbank Van Lanschot Bankiers de bank snel dreigde op te breken.
Friesland Bank moest in 2010 61 miljoen euro op het belang van 23 procent in Van Lanschot Bankiers afschrijven en ING-analisten denken dat in 2011 een vergelijkbaar bedrag is afgeboekt. Volgens ING was daarmee de kapitaalspositie van Friesland Bank ernstig ondermijnd. Het verkopen van de aandelen in Van Lanschot Bankiers mislukte.
Rabobank neemt een belang van 12 procent in Van Lanschot Bankiers over van Friesland Bank. Het overige belang komt bij de Stichting Friesland Bank, dat ook een deel cash en kunstcollectie krijgt. De Rabobank krijgt door de transactie ook een belang van 6 procent van Friesland Bank in Triodos, een belangrijke financier van de Nederlandse biologische sector, in handen.
Friesland Bank groeide in de agrarische sector de laatste jaren snel. Na enkele jaren van groei met dubbele cijfers, groeide het uitstaande krediet in 2010 met 8 procent tot 680 miljoen euro. In de noordelijke provincies kent Friesland Bank een groot marktaandeel dat in Friesland volgens Van Dijk 20 procent bedraagt en nog groeit.
De bank was toenemend ook actief in Gelderland en Overijssel. Volgens directeur agrarische bedrijven Jacob van Dijk is Friesland Bank, die voorlopig als volle dochter van Rabobank als merknaam gehandhaafd wordt, in Nederland de grootste agrarische kredietverlener na de Rabobank en ABN Amro, en dus vóór ING Deutsche Bank.

Laatste reacties

  • pieter.smeenk1

    toch bijzonder dat de NMA deze 'overname' goedkeurt. In het Noorden hebben Frielsandbank en Rabobank al een enorm marktaandeel. Er is minder concurrentie

  • Mels

    Ben je weg bij Ruimt Alle Boeren Op,kom je er noodgedwongen weer terug,gelukkig ik niet ,velen zullen op zoek gaan naar een andere financier...

Of registreer je om te kunnen reageren.