Home

Nieuws 306 x bekeken

Korhoen eerste slachtoffer nieuw natuurbeleid

Breda – Het korhoen dreigt het eerste 'slachtoffer' van het door staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw) ingezette, nieuwe natuurbeleid te worden.

De bewindsman moet binnen een week maatregelen nemen om te voorkomen dat de laatste korhoenderpopulatie van Nederland op de Sallandse Heuvelrug uitsterft.
Dat heeft advocaat W. Zwier uit Breda de staatssecretaris donderdag laten weten in een aangetekende brief namens natuurorganisatie Das & Boom. Voor eind april moeten er wilde korhoenders zijn bijgeplaatst bij de zieltogende populatie in Overijssel, zodat er vers bloed in de groep kan komen. Ook moet het leefgebied zodanig worden uitgebreid dat er voldoende voedsel en ruimte is voor de zwaar beschermde vogelsoort.
De provincie Overijssel liet Bleker onlangs weten dat er in Salland nog twee oude hanen en ongeveer zes hennen rondlopen. Alle kuikens sterven door voedselgebrek. De provincie zou wel wat extra’s willen doen, maar vraagt zich af of dat binnen het nieuwe natuurbeleid van Bleker wel passend is en wie dat dan zou moeten betalen.
”Nederland heeft een Europese verplichting om het korhoen voor uitsterven te behoeden. Administratief en bestuurlijk geharrewar over wie volgens een landelijk akkoord waarvoor verantwoordelijk is, ontslaat u uiteraard niet van Europeesrechtelijke verplichtingen”, aldus Zwier aan Bleker.

Of registreer je om te kunnen reageren.