Home

Nieuws 3528 x bekeken 2 reacties

Koppejan: PVV gaat overstag bij Hedwigepolder

Den Haag – CDA-Tweede Kamerlid Ad Koppejan gaat er vanuit dat de PVV alsnog overstag gaat en het kabinetsvoorstel voor het deels onder water zetten van de Hedwigepolder toch de steun krijgt van een meerderheid in de Tweede Kamer.

Koppejan zei dat maandag in het Radio 1-programma Stand.nl.
De gedoogpartner van het kabinet, de PVV, verklaarde zich vrijdagavond tegen het alternatieve plan van staatssecretaris Henk Bleker (Landbouw), maar Koppejan is niet onder de indruk. ”Ze roepen veel”, aldus Koppejan, maar als het voorstel in de Kamer ligt zal er volgens hem toch steun van de PVV zijn. Die moet er dan ook zijn van bijvoorbeeld Hero Brinkman of de ChristenUnie om aan een meerderheid te komen. De SGP is heel kritisch over het kabinetsvoorstel, net als GroenLinks en de Partij voor de Dieren. D66 en de ChristenUnie hebben nog veel vragen en PvdA en SP zijn ronduit tegen.
”Ik denk dat de PVV uiteindelijk ook ziet dat als we dit niet grijpen, straks de hele polder onder water gaat”, aldus Koppejan. Hij streed jarenlang voor het drooghouden van de polder, maar vindt dat het nu gevonden compromis de belangen van de Zeeuwen, Vlaanderen en het natuurherstel dient. ”We zijn een land van polderen, we moeten er samen uitkomen”, aldus Koppejan, die hoopt dat er een definitieve streep gezet kan worden onder de al jaren voortslepende kwestie.
PVV-Kamerlid Richard de Mos zei in het Radio 1-programma Dit is de dag zijn standpunt alleen nog te willen aanpassen als de Zeeuwen massaal zouden accepteren dat de Hedwigepolder deels onder water gaat. ”Wij hebben namelijk de belangen van de Zeeuwen te behartigen.”
In totaal wil het kabinet bijna 300 hectare natuurgebied creëren bij de Westerschelde. Naast de Hedwigepolder gaat het onder meer om de ontpoldering van 125 hectare in de Welzingepolder en een gedeelte van de Schorerpolder, de ontpoldering van 65 hectare op de locatie Appelzak en de aanleg van een natuurlijke verbinding tussen het Verdronken land van Saeftinghe, het Sieperdaschor en de natuur in de Hedwigepolder.

Laatste reacties

  • schilder771

    het zal wel net zo gaan als de bankmelijese van 2008, dat het cda als er jaren later stront an de knikker is de schuld weer afschuift. richting bv pvv???
    daar zijn ze goed in bij het cda

  • breedveld

    De insteek van Bleeker en Koppejan vind ik best moedig. Moedig omdat hun inzet ook kan mislopen bijvoorbeeld in het Nederlandse parlement of bij de rechter. En als het misloopt, geldt gewoon het internationale verdrag zoals dat al jaren vastligt: Hedwige helemaal ontpolderen. Moedig ook van Bleeker omdat om dezelfde natuurinspanning te leveren met zijn compromis de Nederlandse belastingbetaler dieper in de buidel moet tasten, en dat in een tijd dat ook het CDA door zeer hoge nood gedwongen op zoek is naar vele miljarden euro's extra bezuinigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.