Home

Nieuws 376 x bekeken

Kleefse boeren in opstand tegen grutto-betweterij in de Duffelt

Kleef – De agrariërs in de regio Kleef binden de strijd aan met het landbouw- annex milieu- en consumentenministerie van Noordrijn-Westfalen. Dit wil om reden van bescherming van de broedplaatsen van de grutto dat 850 hectare akker- en weidegrond in het gebied de Duffelt tussen Kleef en Nijmegen door de boeren ontzien wordt. Volgens de boeren in de omgeving van Kleef (Kreis Kleve) betekent dit, dat in de praktijk de grond niet meer voor landbouwdoeleinden kan worden gebruikt. Een en ander meldt boerenbond Rheinischer Landwirtschaftsverband (RLV).

De bond stelt vast de Kleefse boeren niets tegen de grutto hebben, maar wel tegen de manier waarop door de overheid te werk wordt gegaan. De boeren hadden bovendien zelf al maatregelen genomen voor het behoud van de grutto's. In samenwerking met ornithologen werd ervoor gezorgd dat telkens als vaststond dat zich ergens een broedpaar had gevestigd daarvoor het nodige areaal werd vrijgehouden. "Wij boeren zorgen voor het onderhoud van het cultuurlandschap hier aan de Nederrijn en zo dragen we sterk bij aan de bescherming van de biodiversiteit," zegt Josef Peters, voorzitter van de Kreisbauernschaft Kleve.De manier waarop de minister het wil gaan doen noemt hij betweterij "Het wordt een lang gevecht."

Of registreer je om te kunnen reageren.