Home

Nieuws 940 x bekeken

Kamer zoekt bezuinigingsopties

Den Haag – Er moet zo snel mogelijk duidelijkheid komen over de noodzakelijke bezuinigingsmaatregelen. Dat zei demissionair premier Mark Rutte (VVD) dinsdag in een debat met de Tweede Kamer over het afbreken van de Catshuisonderhandelingen en de val van het kabinet.

”De economie hapert en de werkgelegenheid staat onder druk”, hield hij het parlement voor. ”Dat zijn feiten waar niemand voor kan weglopen.” Rutte benadrukte hoezeer hij het betreurt dat de politieke samenwerking met CDA en PVV is mislukt en er nu geen akkoord ligt.
Het debat ging vooral over de vraag: hoe nu verder? Besloten is de verkiezingen pas in september te houden om iedereen de gelegenheid te geven zich goed voor te bereiden. Dat heeft als nadeel dat juist nu er ingrijpende maatregelen moeten worden genomen om het huishoudboekje van de overheid op orde te brengen, er voorlopig geen missionair kabinet aan het roer zit.
Overmorgen maakt de Kamer een begin met een verkenning van de bezuinigingsmogelijkheden. Dat zal niet eenvoudig zijn nu veel fracties al piketpaaltjes hebben geslagen. Sommige partijen houden strak vast aan de 3-procenteis van Brussel (VVD, D66), andere juist niet (PvdA, SP). Groenlinks eist dat de bezuinigingen op natuur worden teruggedraaid, terwijl de PvdD omstreden bewindslieden wil vervangen (’de ergste is natuurlijk Henk Bleker’, aldus Esther Ouwehand van die partij).
De komende tijd zal de Kamer ook bepalen welke onderwerpen controversieel zijn en dus voorlopig niet worden behandeld. Naar verwachting gebeurt dit in de eerste helft van mei.

Of registreer je om te kunnen reageren.