Home

Nieuws 414 x bekeken 2 reacties

Kamer wil geen referendum Hedwigepolder

Den Haag – Het plan van PVV’er Richard de Mos om een referendum te houden over het nieuwe plan van staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) voor de Westerschelde wordt door alle fracties in de Tweede Kamer afgewezen.

Dat blijkt uit een rondgang langs de verschillende partijen. ”Als volksvertegenwoordiger en Zeeuw heb ik geen referendum nodig om te achterhalen hoe de Zeeuwen over ontpoldering denken”, zegt Ad Koppejan (CDA). ”Dit alternatief doet pijn, maar we moeten nu een keer een besluit nemen.” VVD’er Helma Lodders stelt dat zij als volksvertegenwoordiger is aangesteld om keuzes te maken. ”Ik ben geen voorstander van referenda.”
De oppositie benadrukt vooral dat dit idee van De Mos een manier is om de draai van de PVV vorm te geven. Die partij heeft namelijk altijd verklaard tegen ontpoldering te zijn, maar lijkt zich niettemin vandaag tijdens een debat met Bleker over deze kwestie niet te zullen verzetten de staatssecretaris. Stientje van Veldhoven (D66): ”Hij durft geen verantwoordelijkheid te nemen.” Elbert Dijkgraaf (SGP) benadrukt het belang van draagvlak van de Zeeuwen voor het nieuwe plan. ”Maar draagvlak kun je ook toetsen via de Zeeuwse volksvertegenwoordiging. Daar is geen referendum voor nodig. Bovendien gaan wij niet over een referendum in Zeeland, daar gaat het provinciebestuur zelf over.”
Hoewel het ernaar uitziet dat het nieuwe alternatief op voldoende steun kan rekenen, is er nog wel een aantal losse eindjes. Zo vrezen veel partijen dat dit plan meer geld gaat kosten dan het oude, zeker als Vlaanderen weigert mee te betalen.
Of dat laatste het geval is, zal tevens vanmiddag blijken. In het Vlaams Parlement ondervraagt sociaaldemocraat Bart Martens premier Kris Peeters over de jongste ontwikkelingen in Nederland. Martens vindt dat Vlaanderen geen cent mag steken in elk ander plan dan ontpoldering van de Hedwigepolder. ”Ons geduld is nu wel op”, zegt hij in een gesprek met Boerderij Vandaag.

Laatste reacties

  • aarthamstra1

    Duizenden hectare goede landbouwgrond word er jaarlijks vernietigd in ons volle land. Walgelijke spelletjes worden er gespeeld of het voor de vissen wat uit maakt als die wateren dieper worden.. Miljoenen mensen leven onder de armoe grens ,ouderen moeten door werken. Het enige wat telt voor die schijnheilige politiek is macht. Spelletjes om de tegen partij onder uit te halen daar geilen ze op.

  • Maleier

    Duizenden hecares landbouwgrond worden inderdaad verspild aan asfalt en beton.

Of registreer je om te kunnen reageren.